środa, 13 czerwca 2012

Wieprzowina z marchewką - przepis chiński

Wczoraj byłam w Strefie Kibica. Zdecydowanie wolę oglądać mecz na stadionie (nie da się uzyskać takiej atmosfery nigdzie indziej), albo w domu, ze spokojem, przed telewizorem. Ale i w Strefie było fajnie, atmosfera piłkarskiego święta się udzielała, a po bramce Błaszczykowskiego zapanowała ogólna euforia. Z wyniku jestem zadowolona, w końcu ostatni mecz jest nie o honor (jak powiedział mój kolega z pracy honor reprezentacja tym remisem już zdobyła), ale naprawdę o wyjście z grupy. W każdym razie ja nie tylko meczami naszej reprezentacji żyję, staram się obejrzeć każdy mecz, co niestety odbija się również na blogu. Oglądając ostatnio dwa mecze dziennie trudno jeszcze znaleźć czas na popisy w kuchni. Ale czasem się udaję i dlatego w ramach akcji organizowanej przez Pannę Malwinnę z bloga Filozofia Smaku zapraszam na coś chińskiego. Przepis z książeczki "Kuchnia chińska" K. Pospieszyńskiej.


Składniki (na 4 porcje):
50 dag szynki lub karkówki wieprzowej bez kości
6-8 średnich marchwi
0,5 litra bulionu (ewentualnie rosołu z kostki lub bulionetki)
2 ząbki czosnku
mała cebula
kawałek pora (dałam 10cm jasnozielonej części)
1,5 cm kawałek imbiru (ewentualnie łyżeczka mielonego)
olej (lub smalec)
3 łyżki wódki
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz czarny

1. Mięso kroimy najpierw w 0,5cm plasterki, a potem jeszcze w kawałki o boku 3cm.

2. Obraną marchewkę kroimy na pół wzdłuż, a potem tniemy zygzakiem tak, żeby wychodziły trójkątne kosteczki. Generalnie chodzi o to, żeby była pokrojona w miarę równą kostkę (tak samo mięso w równe kawałeczki).

3. Na patelni rozgrzewamy olej (lub tłuszcz) i smażymy mięso do zrumienienia się. Od czasu do czasu mieszamy. Dorzucamy marchew i po minucie wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy 5 minut na małym ogniu.

4. Cebulę i por siekamy jak najdrobniej się da. Czosnek przeciskamy przez praskę.

5. Wódkę, starty imbir i sos sojowy mieszamy razem na pastę. Taką pastę razem z czosnkiem, cebulą i porem dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy następne 10 minut na małym ogniu.

6. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w trzech łyżkach wody i wlewamy na patelnię, stale mieszając.

7. Po minucie zdejmujemy z ognia. Podajemy z ryżem.


Przepis dodaję do akcji:
(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

2 komentarze:

  1. Przepis na pewno wykorzystam, mój Połówek kocha marchewkę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę więc, że powinno Mu smakować, bo nie jadłam dania, w którym marchewki byłoby więcej :-)))

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...