środa, 4 grudnia 2013

Risotto z pomidorkami cherry

Gdy myślę "kuchnia grecka" albo "kuchnia włoska" to na myśl mi przychodzą przede wszystkim potrawy proste, z kilku tylko składników, za to świeżych i bardzo dobrej jakości. Zdaję sobie sprawę, że obie te kuchnie mają potrawy bardziej złożone, oraz że z kolei w innych kuchniach znajdą się świetne, zupełnie proste potrawy tylko z kilku składników. Jednak to jest moje pierwsze skojarzenie. Dzisiejsze risotto jest właśnie takie. Kilka składników i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Przepis wzięłam od Jamiego ("Kulinarne wyprawy Jamiego"), lekko tylko zmieniając proporcje. Koniecznie dodajcie do niego kilka listków bazylii, bo ja o nich po prostu zapomniałam, mimo krzaczka bazylii stojącego na oknie.


Składniki (na 2 osoby):
150g ryżu arborio
0,8-1 litr warzywnego bulionu
80-100ml białego wina (u mnie półwytrawne)
1 łodyga selera naciowego
1/2 małej cebuli
łyżka masła
duża garść startego parmezanu
200g pomidorków cherry
duży ząbek czosnku
oliwa
sól morska
czarny pieprz
i te listki bazylii co je zapomniałam


1. Cebulę i seler kroimy bardzo drobno, czosnek w plasterki, umyte pomidorki na pół.

2. Bulion podgrzewamy na małym ogniu, żeby stale był ciepły.

3. W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę i seler aż się zeszklą. 

4. Zwiększamy ogień do średniego i wsypujemy ryż, lekko solimy. Podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy wino i nadal mieszamy, aż całe się wchłonie.

5. Wlewamy chochlę bulionu i mieszamy, aż się wchłonie. Powtarzamy tę czynność aż ryż będzie al dente (powinno to zająć około 16-18 minut). 

6. W tym czasie w innym naczyniu podgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy czosnek (mieszamy, żeby się nie zrumienił). Po minucie dodajemy pomidorki i podgrzewamy jeszcze 3 minuty od czasu do czasu mieszając (i dodając jeszcze tą bazylię nieszczęsną).

7. Gdy ryż jest al dente wyłączamy pod nim kuchenkę. Dodajemy połowę garści parmezanu, masło i pomidorki. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Mieszamy i zostawiamy na dwie minuty pod przykryciem, żeby doszło.

8. Na talerzach posypujemy resztą parmezanu.


5 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam risotto, wydawało mi się to trudne:) ale po prześledzeniu przepisu może i dla mnie jest szansa??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wydawało mi się to trudne, ale wcale nie jest, jedynie nie "robi się samo", trzeba stać przy tym i mieszać.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe, aż chce mi się go zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...