wtorek, 10 stycznia 2012

Marokańska sałatka z pomarańczy

Jak każdy bloger kulinarny wypróbowuję wiele nowych przepisów, oczywiście z różnym skutkiem. Niektóre dania na stałe potem trafiają do naszego domowego jadłospisu, inne przechodzą bez echa i zostają zapomniane. Od czasu do czasu trafia się jednak coś, co smakuje mi szczególnie. Taka jest właśnie dzisiejsza sałatka, po prostu mnie zauroczyła. Jest bardzo łatwa i szybka, a efekt naprawdę obłędny. W dodatku jest z takich zimowych składników, akurat na teraz, gdy próżno szukać świeżych owoców ogrodowych.

Przepis pochodzi z książki M.Caprari "Kuchnia bez granic" i w zasadzie pozmieniałam tylko proporcje.


Składniki (na 2 porcje):
2 pomarańcze (dobrze, żeby nie były bardzo kwaśne)
8 suszonych daktyli
łyżka płatków migdałowych
pół cytryny
łyżka cukru
cynamon

1. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Rozkładamy na półmisku lub ładnym talerzu.

2. Daktyle kroimy w plasterki. Pomarańcze posypujemy daktylami i migdałami.

3. Sok wyciśnięty z cytryny mieszamy z cukrem. Cukier raczej nie rozpuści się do końca przy tych proporcjach, ale nie szkodzi. Polewamy nim sałatkę i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

4. Przed podaniem posypujemy cynamonem w ilości wg uznania.


4 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny pomysł. Jeszcze takiej nie jadłem. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też sądzę że oryginalna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, smaki jakie lubię, nie próbowałam takiej sałatki nigdy ale na pewno wypróbuję i pewnie jeszcze ją do bento wsadzę. Pychaaaa!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooooo to jest dobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...