poniedziałek, 12 marca 2012

Niefotogeniczna ryba w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Dzisiejszy post będzie nie tylko o rybie, ale też o komentarzach do postów i o kurczaku. O komentarzach najpierw. Dziękuję za wszystkie, wszystkie czytam i z każdego się cieszę. A ostatnio jeden zainspirował mnie do myślenia o kurczaku bo zawierał sformułowanie "króluje u Ciebie kurczaczek". Muszę przyznać, że rzeczywiście nieprzypadkowo jest u mnie tyle przepisów z piersi kurczaka. Poza zaletami bardziej obiektywnymi takimi jak cena, szybkość i łatwość przygotowania oraz niewielka zawartość tłuszczu piersi z kurczaka mają w mojej opinii taką właściwość, że bardziej niż inne mięsa chłoną smak przypraw, marynat i innych składników, z którymi są podane. Przy swoim własnym delikatnym smaku, a nawet pewnej takiej "bezsmakowości" (dzięki której niektórzy ich nie lubią), potrafią w każdym towarzystwie smakować zupełnie inaczej. Inne mięsa oczywiście też smakują różnie w zależności od tego z czym są podane, ale mam wrażenie, że ich smak jest już znacznie bardziej przebijający.

A wracając do ryby. O przepisie tym przypomniałam sobie, bo zostały mi pieczarki po gulaszu. Ryba zrobiona w ten sposób jest pyszna, ale niestety niezbyt ładnie wygląda. Na podstawie przepisu z ksiażeczki A. Stradeckiej "Smacznie, szybko i niedrogo".


Składniki (na 3 porcje):
3 filety bez skóry z ryby o białym mięsie (u mnie dorsz)
250g pieczarek
duża cebula
2 łyżki masła
200g śmietany 12%
sól
pieprz czarny
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka majeranku
suszona granulowana cebula
suszona natka pietruszki
olej

1. Rybę myjemy i kroimy w kawałki. Posypujemy z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, suszoną cebulką i natką pietruszki. Odstawiamy na 15 minut.

2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka.

3. Na oleju obsmażamy partiami rybę z obu stron. Niestety będzie się rozwalać, jak nie teraz, to później, więc tym się nie martwmy.

4. Na drugiej patelni, albo w rondlu rozpuszczamy masło. Szklimy cebulkę doprawioną mieloną papryką. Po chwili dodajemy pieczarki i majeranek. 

5. Gdy pieczarki zmiękną na wierzch układamy rybę, zalewamy śmietaną, posypujemy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 8-10 minut.

6. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.

6 komentarzy:

  1. Co Ty gadasz !!! Wygląda Pysznie :DDDDD

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i niefotogeniczna, ale z pewnością pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczna i zdrowa, jak kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasami są takie dania, że na zdjęciach wychodzą przeciętnie, a w smaku są genialne:) Twoja moim zdaniem i wygląda fantastycznie i na pewno jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam dla brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...