sobota, 1 września 2012

Sałatka z ogórków - alternatywa dla mizerii

Należę do tych osób, które uważają, że pełen obiad musi mieć "jarzynkę". Czy to w postaci surówki, czy gotowanych, duszonych lub smażonych warzyw. Słowem, warzywa muszą być. Poczytuję sobie również za zasługę, że przy mnie Małżon zaczął jeść (i lubić) więcej warzyw. Jednym z jego ulubionych dodatków obiadowych jest tradycyjna mizeria. Ostatnio w książce "Kuchnia węgierska" A. Teklics znalazłam przepis na sałatkę z ogórków jeszcze prostszą nawet niż mizeria i którą możemy zrobić nawet, gdy w lodówce brak jogurtu naturalnego czy śmietany. A również jest smaczna. Podaję swoje proporcje, gdyż w oryginale wydawała mi się za tłusta.


Składniki (na 2 porcje):
1 długi ogórek
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki octu
2 łyżeczki oleju roślinnego
sól
pieprz czarny
ostra mielona papryka

1. Ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut, po czym odciskamy sok.

2. Układamy plasterki ogórka równomiernie na talerzu.

3. W słoiczku mieszamy dokładnie olej, cukier, ocet i szczyptę soli, polewamy tak powstałym dressingiem ogórki. Połowę ogórków posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a drugą połowę mieloną ostrą papryką w ilości wg uznania.

4. Odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podajemy jako dodatek do głównego dania.

3 komentarze:

  1. Robię identyczną, jest naprawdę przepyszna! Ja też uważam, że obiad jest kompletny, jeśli ma jakąś surówkę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzikowiec, ciekawa jestem, czy używasz innych proporcji oleju, cukru i octu?

      Usuń
  2. świetna sałatka! kiedyś na pewno wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...