niedziela, 27 stycznia 2013

Pomidorowy sos do ryżu z mięsem, czerwoną fasolą i kukurydzą

Ostatnie kilka dni było dla mnie bardziej taneczne niż kulinarne. Jakoś to nie bardzo czas mi chce starczać na jedno i drugie :D Dodatkowe zajęcia taneczne ponad to, co chodzimy zazwyczaj no i impreza taneczna na zakończenie semestru w szkole tańca sprawiły, że żywiłam się gdzieś na mieście (przy okazji udało mi się zjeść w Warszawie zapiekankę z pieczarkami i warzywami za 5zł, a myślałam, że to niemożliwe!). Jak już udało mi się stanąć przy kuchence to na krótko. Zrobiłam sos do ryżu, który bardzo polecam, bo jest smaczny i bardzo mało przy nim pracy. Można powiedzieć, że jest meksykański, bo produkty kojarzone z tą właśnie kuchnią poszły na patelnię.


Składniki (na 3-4 porcje):
250-300g mielonego mięsa drobiowego
puszka krojonych pomidorów
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 duża cebula
1/2 szklanki soku pomidorowego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
2-3 łyżki oliwy
sól
pieprz czarny


1. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Mięso mielone rozdrabniamy, żeby nie wrzucać na patelnię w jednym kawałku.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli to dorzucamy mięso mielone, posypujemy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

3. Gdy się podsmaży dodajemy pomidory z puszki. Wszystko mieszamy i dusimy 5 minut.

4. Dodajemy sok pomidorowy, kukurydzę, fasolę, pieprz cayenne, cukier i kumin. Mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.

5. Próbujemy i ewentualnie dorzucamy jeszcze przypraw. Podajemy z ryżem.


Przepis zgłaszam do akcji:

(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...