sobota, 5 stycznia 2013

Zimowa sałatka holenderska

Witam w Nowym Roku 2013. Chciałabym wszystkim życzyć aby ten rok obfitował w sukcesy zawodowe, spełnione marzenia w życiu prywatnym, a w kuchni w świetne, zrealizowane pomysły, niespożytą energię oraz nowe, odkryte smaki.

Pierwszy przepis w 2013 jest na sałatkę, która niewątpliwie stanie się hitem w moim domu. Jest piękna przez różnorodność kolorów, ale też rewelacyjna w smaku. Żałuję, że obawiając się orzechów włoskich (oboje z Małżonem nie przepadamy za nimi) odkładałam wciąż na później zrobienie jej. Na pewno do niej będę wracać. Przepis pochodzi z książki M. Caprari "Kuchnia bez granic", ale jak zwykle uległ pewnemu liftingowi w mojej kuchni.


Składniki:
1 duża garść rukoli
1 biała cykoria
1/2 czerwonej papryki (u mnie 2/3 ramiro)
1 pomarańcza + 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
40-50g rodzynek
30-40g orzechów włoskich (oczywiście waga bez skorupek)
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz


1. Cykorię, rukolę i czerwoną paprykę myjemy i osuszamy.

2. Cykorię pozbawiamy końcówki i kroimy w paseczki, skrapiamy łyżką soku z cytryny. Paprykę kroimy w kostkę, a orzechy drobno siekamy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i każdy z nich pozbawiamy białych błonek (jak najdokładniej, ale jak gdzieś kawałek zostanie to nie dajmy się zwariować). Każdą cząstkę dzielimy jeszcze na pół lub na trzy.

3. Rodzynki możemy namoczyć w ciepłej wodzie, ale ja wolę w postaci takiej suszonej, namoczone mi nie smakują, więc pominęłam ten etap.

4. Do słoiczka lub małej miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i po 1 łyżce soku wyciśniętego z cytryny i pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą (u mnie różowa himalajska) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mieszamy dokładnie.

5. Do salaterki wkładamy rukolę, cykorię, paprykę, pomarańczę, orzechy i rodzynki. Zalewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut aż smaki się przegryzą.


5 komentarzy:

  1. ciekawe połączenia w tej sałatce:) jeszcze pomarańczy z rukolą i papryką nie jadłam, chętnie wypróbuję w swojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też na początku wydawało mi się nietypowe, ale naprawdę polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam takie sałatki:-), ta wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka palce lizać, w sam raz dla mojego podniebienia;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...