piątek, 22 marca 2013

Biała kiełbasa w piwie

Nareszcie weekend. Chciałabym bardzo móc też powiedzieć "nareszcie wiosna", ale na to się jakoś na razie nie zanosi. Przez tę pogodę nie chce się wierzyć, że już za tydzień Wielkanoc. I w ogóle jak śmiesznie wyglądają te ozdoby i słodycze wielkanocne w sklepach, te kurczaczki i zajączki na jakiejś zielonej trawce. Do tej pogody bardziej pasowałoby przygotowywanie przepisów na barszcz wigilijny i karpia. Nie poddając się temu nastrojowi przygotowałam dziś białą kiełbasę.

Inspirowałam się tym przepisem z bloga Paszczak Gotuje, zmieniając tylko nieco proporcje i niektóre przyprawy.


Składniki (na 2-3 porcje):
3-4 zwykłe białe kiełbasy lub 8-9 cienkich małych białych kiełbasek
2 średnie cebule
szklanka jasnego piwa
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
3/4 łyżki białego octu winnego
1 łyżka płynnego miodu
1 płaska łyżeczka zielonej czubricy
1 łyżeczka sosu sojowego
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2-3 łyżki oleju

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub większą kostkę. Obrane ząbki czosnku bardzo drobno kroimy. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką.

2. Na rozgrzany olej wkładamy cebulkę skropioną łyżeczką sosu sojowego i posypaną pieprzem. Można dodać odrobinę soli, ale trzeba uważać, bo sos sojowy jest już słony.

3. Cebulę zdejmujemy z patelni i na tym samym oleju rumienimy białą kiełbasę ze wszystkich stron. 

4. Do zrumienionej kiełbasy wkładamy z powrotem cebulę, zalewamy piwem i dodajemy ocet winny, miód, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, po 15 minutach dodajemy również czubricę. Mieszamy od czasu do czasu.

5. Gdy sos zgęstnieje danie jest gotowe, powinno to zająć ok. 20-30 minut.



Przepis zgłaszam do akcji Mirabelki:

3 komentarze:

  1. Kiedyś białą kiełbasę jadłam tylko i wyłącznie w żurku, teraz Twój przepis z przyjemnością wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, ja żurku nie lubię i zawsze jadłam ją po prostu z wody z chrzanem, ale w piwie bije taką na głowę :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...