środa, 5 lutego 2014

Jajka po andaluzyjsku

Zdarzył mi się w tej chwili "zator" w zdjęciach i szybciej przybywa mi zdjęć, niż mam czas pisać posty (każdy kulinarny bloger wie o czym mówię). Mam dla Was kilka przepisów w kolejce i już miałam dzisiaj publikować inny przepis, kiedy dzisiejszy obiad kompletnie podbił moje kubki smakowe. Małżona zresztą też. To najlepsza potrawa z jajek, jaką udało mi się w życiu popełnić. Nada się świetnie na śniadanie, na ciepłą kolację, a my dziś nawet zjedliśmy je jako obiad - piekarnik i tak miał chodzić, więc wrzuciłam kilka mrożonych frytek, a całość dopełniła sałata z dressingiem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i czosnku. Przepis ze strony bbcgoodfood.com z moimi zmianami.


Składniki (na 2 porcje):
4 jajka
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1/2 szklanki mrożonego groszku (rozmrozić)
4-5 plastrów chorizo o grubości 0,5 cm
4-5 pomidorków truskawkowych
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska
czarny pieprz


1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedużą kostkę (o boku 3/4cm), pomidorki w ćwiartki, chorizo w kostkę.

2. Na rozgrzanej łyżce oliwy szklimy cebulkę, po czym dodajemy paprykę i podgrzewamy jeszcze 3-5 minut. Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli morskiej.

3. Na dnie niedużego naczynia żaroodpornego układamy paprykę. Możemy też użyć oddzielnych kokilek na poszczególne porcje. Łyżką rozsuwamy paprykę na boki tak, aby powstały cztery oddzielne zagłębienia. W każde z nich wbijamy po jednym jajku.

4. Jajka posypujemy wędzoną papryką, a także solimy. Na wierzchu rozrzucamy groszek, kostki chorizo i pomidorki.

5. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na 10-12 minut.


5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...