sobota, 25 października 2014

Risotto z marynowanymi małżami

Z małżami marynowanymi miałam do czynienia po raz pierwszy, na prośbę Małżona miały się one znaleźć w risotto. I tu zaczął się problem. O ile lubię poeksperymentować w kuchni, to czasem chcę coś ugotować według sztuki. I teraz co ma wartość nadrzędną - to, że risotto wykańcza się masłem i parmezanem, czy to, że w kuchni włoskiej nie powinno się łączyć ryb i owoców morza z parmezanem. W końcu dodałam, ale czy tak powinno być, tego nie wiem. Nam smakowało.


Składniki (na 2 nieduże porcje):
150g ryżu arborio
0,8-1 litr warzywnego bulionu
80-100ml białego wina (u mnie półwytrawne)
1 łodyga selera naciowego
1/2 małej cebuli
łyżka masła
duża garść startego parmezanu
100g marynowanych małży (waga po odsączeniu)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
oliwa
sól morska
czarny pieprz

1. Cebulę, seler i czosnek kroimy bardzo drobno.

2. Bulion podgrzewamy na małym ogniu, żeby stale był ciepły.

3. W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę i seler aż się zeszklą.

4. Zwiększamy ogień do średniego i wsypujemy ryż, lekko solimy. Podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy wino i nadal mieszamy, aż całe się wchłonie.

5. Wlewamy chochlę bulionu i mieszamy, aż się wchłonie. Powtarzamy tę czynność aż ryż będzie al dente (powinno to zająć około 16-18 minut), w połowie dodajemy również ząbek czosnku.

6. Gdy ryż jest al dente wyłączamy kuchenkę. Dodajemy połowę garści parmezanu, masło, małże i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Mieszamy i zostawiamy na dwie minuty pod przykryciem, żeby doszło.

7. Na talerzach posypujemy resztą parmezanu (albo nie posypujemy, jeśli wg naszego odczucia nie powinniśmy).


1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...