niedziela, 18 stycznia 2015

Makaron z ricottą, tuńczykiem i grillowanymi pomidorkami cherry

Czasami w kuchni wydarza się wszystko na odwrót, na przekór :) Miałam jeszcze schowaną jedną paczkę makaronu przywiezioną z Włoch. Trzymałam ją na jakieś wyjątkowe danie, oddające klimat Italii. A w końcu zrobiłam coś, czego prawdopodobnie żaden prawdziwy Włoch by nie ruszył. Bo który z nich dodałby tuńczyka z puszki. I jeszcze to posypał Grana Padano? Jak jest makaron z rybą to przecież się go już nie sypie serem... Na szczęście to małe kuchenne przestępstwo nam bardzo smakowało i jeszcze ładnie wyglądało, więc można przymknąć oko na to co nawyczyniałam :)


Składniki (na 2 osoby):
160-180g makaronu (u mnie Riccioli Ortolano)
125g ricotty
12-15 pomidorków cherry
puszka tuńczyka w sosie własnym
oregano suszone
sól morska
czubata łyżka masła
Dodatkowo do posypania:
ser Grana Padano
czarny pieprz
listki świeżej bazylii

1. Makaron gotujemy al dente.

2. Tuńczyka odsączamy. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Wkładamy na rozgrzany grill elektryczny lub patelnię grillową na 5 minut. Układamy przekrojoną częścią do góry.

3. W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy ricottę i mieszamy. Podgrzewamy 2-3 minuty.

4. Dodajemy odcedzony makaron i odsączonego tuńczyka. Doprawiamy suszonym oregano i solą morską. Mieszamy wszystko i podgrzewamy jeszcze minutę. 

5. Dokładamy grillowane pomidorki, jeszcze raz delikatnie mieszamy i rozkładamy na porcje. Na talerzach posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, serem Grana Padano i listkami bazylii.


3 komentarze:

  1. chętnie podjęłabym temat.....wszystko co kocham:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam tak samo jak Ola :) tez chętnie bym zjadła, bo wszystko co kocham ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...