piątek, 1 maja 2015

Ciasto Lion

Pierwsza majówka od kilku lat bez planów wyjazdowych, w końcu ostatnio zwiedzaliśmy Bawarię, nie można co dwa tygodnie wyjeżdżać :/ Za to nastąpiły odkładane wiosenne porządki w szafie i szybki spacer między jednym deszczem a drugim. Jeśli tak jak ja nie macie planów majówkowych, to proponuję przyrządzanie ciasta :) Zrobiłam w zeszły weekend takie dla gości i okazało się hitem, na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę. Bez pieczenia. I wielka bomba kaloryczna. 

Przepis wzięłam stąd, proporcje sobie lekko pozmieniałam.


Składniki (na blaszkę 36x25cm):
około 60 herbatników typu petitki
puszka 1/2kg masy kajmakowej
600g schłodzonej śmietany kremowej 36%
3 duże batony Lion (po 60g)
2 śmietan-fixy
750g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1-2 paski gorzkiej czekolady


1. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim.

2. Smarujemy masą kajmakową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę herbatników.

3. 150g śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Mieszamy z serkiem mascarpone i jeszcze lekko miksujemy.

4. Batony Lion kroimy w kostkę i dodajemy do masy z serkiem mascarpone. Mieszamy i wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i rozkładamy trzecią warstwę herbatników.

5. Śmietan-fixy mieszamy z cukrem waniliowym. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fixy z cukrem. Rozsmarowujemy wierzchnią warstwę. Wyrównujemy i możemy zrobić jakiś wzorek.

6. Ucieramy na wierzch gorzką czekoladę i wstawiamy do lodówki na noc.


Licząc, że dzień zrobienia to dzień pierwszy, to ciasto najlepsze było od 3 dnia.

7 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...