niedziela, 3 lipca 2011

Francuska zupa cebulowa

Przypuszczam, że wiele osób ma przepis, który zawsze się udaje i w dodatku prawie zawsze smakuje gościom. Moim takim daniem jest francuska zupa cebulowa, która o dziwo smakuje nawet osobom nielubiącym cebuli bądź zupy z cebuli. Jest bardzo lekka, więc nadaje się raczej na ciepłą kolację niż na obiad, no chyba, że na obiad w straszne upały.

Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia francuska" Silke Koch.


Składniki:
1kg cebuli
1/2 butelki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
3 kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne)
100g masła
1-2 łyżki mąki
sól
pieprz
w oryginalnym przepisie jest jeszcze odrobina koniaku, ale ja nie dodaję

1. Cebule obieramy i kroimy w plastry około półcentymetrowe.

2. W dużym garnku roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Masła wydaje się stanowczo za mało, ale tak ma być. Po prostu musimy tę cebulę cały czas mieszać, żeby nie przywarła. Podsmażamy ją tak około 5 minut, po czym oprószamy odrobiną soli i mąką.

3. Wlewamy do garnka wino i mieszamy następne 5 minut.

4. W tym czasie w osobnym garnku rozpuszczamy trzy kostki rosołowe w 1,5 litra wody i dolewamy do garnka. Wtedy zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu pół godziny. W tym czasie cebula sobie powoli mięknie i puszcza sok. Smakuje wtedy zupełnie inaczej niż surowa.

5. Na stół oprócz garnka z zupą stawiamy młynek z czarnym pieprzem. Każdy już u siebie na talerzu posypuje sobie świeżo zmielonym pieprzem według uznania.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...