niedziela, 6 listopada 2011

Ratatuj

Robi się coraz bardziej jesiennie, już niedługo po słonecznych dniach zostanie wspomnienie, miałam więc ochotę jeszcze na coś ze świeżych, jesiennych warzyw. Wybór padł na ratatuj. Kiedyś wzbraniałam się przed tą potrawą, ponieważ bardzo długo myślałam, że nie lubię cukinii. Bierze się to pewnie stąd, że w dzieciństwie próbowałam tylko wstrętnej, przerośniętej cukinii z ogródka, a okazało się, że smukłe, nieduże cukinie smakują zupełnie inaczej i są naprawdę pyszne. 

Nie wiem do końca czy mój ratatuj bardzo odbiega od tego z Francji, bo jadłam taki raz u przyjaciół w Polsce, oraz oczywiście widziałam w filmie animowanym. Mój przepis pochodzi z często przeze mnie przywoływanej książeczki "Nastolatki przyjmują gości" J. Młynarczyk.



Składniki:
po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
2 bakłażany
2 nieduże cukinie
4-5 pomidorów
2-3 cebule
4-5 ząbków czosnku
sól
pieprz
3/4 płaskiej łyżeczki cukru
1 płaska łyżka pikantnego keczupu
1,5 czubatej łyżki ziół prowansalskich
oliwa z oliwek

1. Kroimy bakłażany w plasterki o grubości pół cm, posypujemy solą i odkładamy żeby puścił sok.

2. W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę kroimy w paski, cukinie w cienkie plasterki, cebulę w ósemki, czosnek w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą, obieramy ze skóry i również kroimy w grubą kostkę.

3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy osobno warzywa małymi partiami na dużym ogniu. Chodzi o to, żeby przesmażyły się, ale zostały chrupkie. Gdy trzeba, dolewamy oliwy. Mi wyszło na wszystkie warzywa około pół szklanki. Trzeba oczywiście uważać z bakłażanem, bo wypije każdą ilość oliwy jaką mu nalejemy.

4. Na samym końcu podsmażamy pomidory z czosnkiem.

5. Jeśli mamy duży rondel, możemy pozostałe warzywa dorzucić do pomidorów, ale ja musiałam użyć garnka i wszystko przełożyć. Dopiero w tym momencie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i keczupem.
6. Dusimy pół godziny na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli nasz ratatuj wydaje się zbyt wodnisty, to na ostatnie dziesięć minut odkrywamy.



1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...