czwartek, 15 września 2011

Zupa meksykańska mojej Przyjaciółki

Zabieganie największym wrogiem blogujących! Po prostu musiałam to napisać patrząc na datę zamieszczenia ostatniego posta. Na szczęście jeśli z góry wiem, że nie będę miała czasu gotować to czasem wpadam na rozsądny pomysł ugotowania czegoś ogromnego, co starczy na kilka dni. Na takie okazje polecam ugotować wielki gar zupy meksykańskiej. 

Przepis mam od mojej Przyjaciółki Madzi, którą pozdrawiam.

Składniki (na duży gar):
kilka żeberek na wywar
0,4 kg mięsa mielonego
duża cebula (może być czerwona)
puszka czerwonej fasoli
puszka białej fasoli
puszka kukurydzy
3-4 ziemniaki
3-4 marchewki
jedna papryczka chili (lub więcej)
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa
sól
pieprz
vegeta
zioła prowansalskie
oregano
bazylia
ostra mielona papryka
olej

1. Żeberka zalewamy wodą, dorzucamy trochę soli, pieprzu i vegety i zagotowujemy.

2. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju smażymy na patelni mięso mielone, obficie posypując je ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i mieloną ostrą papryką. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.

3. Gdy z kości zrobi się już wywar to dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki, a po chwili marchew, również pokrojoną w kostkę. Gotujemy 5-8 minut, po czym dodajemy mięso mielone z cebulą, z całym olejem, na którym się smażyło i gotujemy dalej.

4. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy obie fasole z puszki, ale razem z płynem, nie odcedzamy. Dodajemy także odcedzoną kukurydzę z puszki oraz przekrojoną na pół papryczkę chili z wykrojonymi pestkami, żeby nam nie pływały w zupie. Ja bym chętnie dodała więcej tych papryczek, ale podniebienie mojego Małżonka mogłoby zaprotestować, tak więc najlepiej sprawdzić ile się lubi. Teraz dodajemy także kostkę rosołową. Gotujemy kolejne 5 minut.

5. Sprawdzamy, czy ziemniaki są już całkowicie miękkie, jeśli tak to dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i po chwili sprawdzamy, czy zupa jest dobrze doprawiona. Dorzucamy jeszcze trochę przypraw, których nam brakuje i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...