Jak nie urok to sraczka, albo przemarsz wojsk. Czyli jak skończyła mi się seria wyjazdów, to rozchorowałam się i znów pogotować nie miałam jak. W ten sposób blog mój we wrześniu wyglądał zatrważająco. Ale nie ma co narzekać, tylko trzeba wziąć się w garść i zacząć znów opisywać swoje pożywienie.
Dzisiejszy przepis jest jednym z moich najstarszych przepisów, można powiedzieć, ze to jedna z specjalności domu. Powstał na bazie przepisu ze wspominanej już niejednokrotnie przeze mnie książki J. Młynarczyk "Nastolatki przyjmują gości".
Składniki (na 4 porcje):
0,7 - 0,8 kg piersi z kurczaka
puszka ananasa
4 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maggi
1 łyżka czystej wódki
2 łyżki wody
olej
sól
pieprz
1. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki.
2. Mieszamy mąkę ziemniaczaną, wodę, wódkę, maggi, szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy to do kurczaka. Odstawiamy na 20-3o minut.
3. Ananasa kroimy w drobną kostkę, nie wylewamy soku z puszki!
4. Kurczaka smażymy na dość głębokim oleju. Gdy zmięknie dodajemy pokrojony ananas. Dodajemy jeszcze trochę pieprzu. Po chwili dolewamy sok, który został w puszce i dusimy kilka minut.
5. Jeśli sos jest za rzadki można dodać jeszcze odrobinę soku ananasowego wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Powinien mieć lekko galaretkowatą konsystencję.
6. Podajemy z ryżem.
0,7 - 0,8 kg piersi z kurczaka
puszka ananasa
4 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maggi
1 łyżka czystej wódki
2 łyżki wody
olej
sól
pieprz
1. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki.
2. Mieszamy mąkę ziemniaczaną, wodę, wódkę, maggi, szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy to do kurczaka. Odstawiamy na 20-3o minut.
3. Ananasa kroimy w drobną kostkę, nie wylewamy soku z puszki!
4. Kurczaka smażymy na dość głębokim oleju. Gdy zmięknie dodajemy pokrojony ananas. Dodajemy jeszcze trochę pieprzu. Po chwili dolewamy sok, który został w puszce i dusimy kilka minut.
5. Jeśli sos jest za rzadki można dodać jeszcze odrobinę soku ananasowego wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Powinien mieć lekko galaretkowatą konsystencję.
6. Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.