Lubię jesienią gotować dania z papryk. W warzywniakach są wszystkie kolory i do tego chyba w tym okresie są najtańsze. A dania z nich wyglądają tak kolorowo i ładnie. Moim ulubionym paprykowym daniem jest leczo. Dziś z kolei wypróbowałam przepis na gulasz wieprzowy z papryką, który w sumie nawet trochę leczo przypomina.
Przepis pochodzi z "Kuchni węgierskiej" A. Teklics.
Składniki (na 4 porcje):
600-700g mięsa wieprzowego gulaszowego
4 papryki (dałam 2 czerwone i 2 zielone)
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
50g smalcu
sól
pieprz
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1. Cebulę ucieramy lub kroimy w drobne piórka i wrzucamy na roztopiony smalec. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Mieszając, podsmażamy.
2. Lekko solimy, posypujemy mieloną papryką, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku.
3. Pomidory obieramy ze skórki (w tym celu wcześniej należy sparzyć pomidory) i kroimy w dużą kostkę (mogą nawet być ósemki). Dodajemy do mięsa. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
4. W tym czasie papryki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do mięsa i gotujemy jeszcze 20 minut. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami i jakąś surówką.
Na zdjęciu widoczna jest też sałata, którą nazywamy w domu sałatą Palucha, od którego mam przepis. Ponieważ jest pyszna, podaję jeszcze przepis na sos do sałaty (mniej więcej starcza na sos do jednej główki).
Składniki:
4 płaskie łyżki cukru
2 łyżki octu spirytusowego
1/2 łyżki maggi
2 nieduże, rozgniecione ząbki czosnku (lub więcej jak ktoś lubi)
olej
Wszystkie składniki, oprócz oleju, mieszamy, a następnie dolewamy olej cieniutką strużką, cały czas mieszając, gdy olej zaczyna się wytrącać, zamiast łączyć z pozostałymi składnikami to znaczy, że jest go dość i że sos jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.