W sobotę zaczęliśmy sezon motocyklowy wycieczką do zamku w Oporowie. Zamek jest bardzo ładny, a zupełnie nieznany, pozostaje w cieniu bardziej znanych miejsc położonych niedaleko - Arkadii i Nieborowa. Bardzo miła pani w kasie powiedziała, że moglibyśmy opowiedzieć innym, że jest taki zamek, co niniejszym czynię. Niestety pozytywne wrażenia z wycieczki zaćmił trochę fakt, że zmokliśmy w drodze powrotnej.
Oprócz fajnego zamku mam dziś do polecenia sałatkę. Przepis z książki "Smaki Grecji" L. Milewskiej z moimi zmianami.
Składniki (na 2-4 porcje):
400g fasoli gotowanej lub z puszki
1 średni pomidor
100g czarnych oliwek
3-4 gałązki świeżego koperku
2-3 szalotki
1/2 cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
pieprz czarny
1. Koperek siekamy drobno, pomidor kroimy w grubą kostkę, a obrane szalotki w bardzo cienkie plasterki.
2. Do miski wkładamy odsączoną fasolę, oliwki, pomidory, szalotkę i koperek. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawiamy również świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Wszystko mieszamy.
3. Odstawiamy na 10 minut do lodówki dla przegryzienia smaków i podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.