Przyznać się, kto nie lubi jednogarów? Do przygotowania tego naprawdę potrzebne jest naczynie żaroodporne, deska do krojenia, nóż i ewentualnie obieraczka do warzyw. A dodatkową zaletą jest to, że jest to dobrze odgrzewająca się opcja pudełkowa do pracy. Do zrobienia z tego przepisu posta zabierałam się już wczoraj w okolicach obiadu. Małżon mnie zagadnął, co mam zamiar robić. Moją odpowiedź "Będę blogować" usłyszał jako "Będę głodować". Postanowił nie dopuścić, żeby żona głodowała i czym prędzej zrobił obiad czym skutecznie odciągnął mnie od komputera.
Inspiracja z niezawodnej strony bbcgoodfood.
Składniki (na 2 porcje):
2 małe piersi z kurczaka (miałam bardzo duże, więc użyłam jednej, przekrojonej na dwie części)
1/2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka (u mnie jerk)
5-6 młodych ziemniaków
2 marchewki
1 por
1 mała cukinia
1 łodyga selera naciowego
1/2 szklanki warzywnego lub drobiowego bulionu
1 lekko czubata łyżeczka suszonej mięty
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz
1. Warzywa myjemy, marchew obieramy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchew, seler naciowy, por i cukinię w centymetrowe plastry.
2. Warzywa mieszamy z ziołami i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą morską i pieprzem czarnym oraz zalewamy bulionem i skrapiamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
3. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni naczynia żaroodpornego na 40 minut. W połowie warto warzywa przemieszać.
4. W tym czasie mieszamy dwie łyżki oliwy z przyprawą do kurczaka i nacieramy mięso. Po 40 minutach pieczenia samych warzyw, mieszamy je jeszcze raz, a na wierzchu układamy kurczaka. Pieczemy jeszcze 25 minut.
Uwielbiam dania jednogarnkowe,super się sprawdzają,zwłaszcza gdy nie mamy ochoty na dłuższe stanie w kuchni...Wasza propozycja jest nie tylko pyszna,ale zdrowa i dietetyczna:}
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się spodobało to danie :)
UsuńJuż go lubię :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba twoje danie :)
OdpowiedzUsuńPysznie przyrządzone mięso :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)!
OdpowiedzUsuń