poniedziałek, 28 listopada 2016

Risotto z dynią i boczkiem

Mam nadzieję, że szczyt blogowego nieogarnięcia za mną. W weekend trochę pogotowałam i to w końcu nawet coś nowego. I to, że dziś mam nowy przepis, to nie wszystko, bo w zapasie czeka jeszcze ciasto z weekendu :) To napawa optymizmem. Risotto zresztą też nim napawa - pyszne, ze słoneczną w kolorze dynią. Zawsze wszelkie risotta robiłam wg wskazówek Jamiego, a tym razem poszłam za radami Gordona (mascarpone!) i sama nie wiem, które lepsze. Przepis z książki "Szef kuchni na każdą porę roku" z moimi minimalnymi zmianami w proporcjach.


Składniki (na 2 porcje):
500g miąższu z dyni
50g wędzonego boczku
2-3 szalotki
500-800ml bulionu warzywnego
100ml białego wytrawnego wina
150g ryżu arborio
2 łyżki mascarpone
mała garść startego parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
czarny pieprz

1. Szalotkę obieramy i drobno kroimy. Dynię kroimy w kostkę o boku 1cm, a boczek w kostkę o boku 0,5cm. Bulion podgrzewamy.

2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy dynię i szalotkę, podgrzewamy ok. 5 minut często mieszając.

3. Dodajemy ryż, a po 2 minutach gdy ziarenka lekko się uprażą wlewamy wino. Gdy się całe wchłonie wlewamy chochlę bulionu i mieszamy z ryżem aż się wchłonie. Wlewamy znowu chochlę bulionu i tę czynność powtarzamy aż ryż zmięknie. Powinno to zająć około 15 minut.

4. Osobno na małą, suchą patelnię wrzucamy boczek i rumienimy go wytapiając tłuszcz.

5. Do miękkiego ryżu dodajemy boczek, mascarpone i połowę parmezanu. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko mieszamy. Podajemy posypane resztą parmezanu.


1 komentarz:

  1. powtórzę kolejny raz że dynia to warzywo idealne na jesienne gotowanie odrazu weselej się robi od jej słonecznego koloru :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...