niedziela, 24 marca 2019

Indyjska masala ćaj

Napój dla europejskiego podniebienia trochę nietypowy. Jak dla mnie to coś pomiędzy kawą smakową, herbatą, a śniadaniowym kakaem. Pierwszy raz piłam to kilka lat temu w Indiach i wtedy nie byłam, ani na tak, ani na nie. Teraz czasem robię sobie do śniadania, albo na deser po obiedzie.

Przepis z "Gorące napoje" L. Pickford, podaję z moimi proporcjami.


Składniki (na 1 filiżankę):
1 płaska łyżeczka czarnej herbaty (jak pijemy słabą to można mniej)
50ml mleka
100ml wody
0,5 łyżeczki brązowego cukru (można mniej lub więcej, w zależności od uznania)
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
duża szczypta mielonego cynamonu
szczypta mielonego imbiru (lub cienki plasterek świeżego)
czarne ziarenka wydłubane z 2 strąków zielonego kardamonu

1. Do rondelka wlewamy mleko i wodę, wsypujemy herbatę, cukier i wszystkie przyprawy.

2. Zagotowujemy cały czas mieszając. Gdy zawrze zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy 2 minuty.

3. Przelewamy do filiżanki, najlepiej przez sitko i pijemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...