Ciąg dalszy wakacyjnego jedzenia. Przywiozłam z krótkiego wypadu do Austrii speck. Każdy jadł jakąś szynkę dojrzewającą z melonem, ale z brzoskwinią? Taki pomysł podpatrzyłam kiedyś na bbcgoodfood i teraz zrealizowałam.
Składniki (na 1 porcję):
garść rukoli lub roszponki
1 brzoskwinia
kilka cienkich plasterków szynki dojrzewającej
wiórki parmezanu do posypania
świeżo zmielony czarny pieprz
łyżeczka octu z białego wina lub balsamicznego
2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
1. Na talerzu lub w misce rozrzucamy umytą rukolę lub roszponkę.
2. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce, a szynkę zwijamy w ruloniki. Wszystko układamy na rukoli.
3. Posypujemy wiórkami parmezanu i pieprzem. Polewamy octem i oliwą, po czym zajadamy z bagietką lub grissini.
w tym roku owoce w mojej kuchni bardzo często pojawiały się w wersji wytrawnej :) pycha! zabieram sałatkę ze sobą :)
OdpowiedzUsuń