Miałam mieć wolny weekend, więc zaplanowałam sobie kilka szaleństw w kuchni. Niestety wyszło inaczej, weekend spędzę w pracy, ale postanowiłam, że nie pozwolę, żeby zepsuło mi to humor i chociaż kilka z kulinarnych planów zrealizuję, nawet jeśli nie będą mogły to być wszystkie.
Po powrocie z pracy wypróbowałam więc przepis na łososia w warzywach, który okazał się być pyszny i bardzo smakował mojemu Małżonowi - Wielkiemu Amatorowi Łososia. W zapiekance wg oryginalnego przepisu miał znaleźć się tuńczyk, ale Moja Druga Połowa w sklepie przy stoisku rybnym szepnęła mi do ucha "łosoś". No i wyszło fajne danie. Oryginalny przepis pochodzi z "Kuchni węgierskiej" A. Teklics, a poniżej prezentuję moją wersję.
Składniki (na 4 porcje dla niezbyt głodnych osób):
4 kawałki łososia (moje po ok. 125g każdy)
400g ziemniaków
2 pomidory
1 czerwona papryka
200g kwaśnej śmietany
po 3/4 łyżeczki zmielonej papryki ostrej i słodkiej
pieprz
sól
mąka
olej
masło
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, gotujemy na pół-miękko.
2. Łososia myjemy, suszymy i obtaczamy w mące wymieszanej z mieloną papryką. Podsmażamy na gorącym oleju.
3. Pomidory kroimy w pół-plasterki, a paprykę w paseczki.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy plasterki ziemniaków i smarujemy je 1/4 śmietany. Można trochę posypać pieprzem i mieloną papryką.
5. Następnie układamy łososia. Na nim paseczki papryki i w końcu pomidory. Całość zalewamy resztą śmietany, posypujemy solą, pieprzem i mieloną papryką.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Podajemy :)
Takie zapiekane łososie są przeeepyszne!
OdpowiedzUsuń