Robiłam już zapiekanki makaronowe lub z ziemniakami, ale uświadomiłam sobie, że zapiekanki opartej na ryżu jeszcze nigdy nie przygotowałam. Postanowiłam to nadrobić, przecież ryż również pasuje wspaniale do warzyw i innych dodatków. Poszukałam inspiracji na zapiekankę ryżową i spodobał mi się przepis z książki "Kuchnia bez granic" M. Caprari. Odrobinę go przerobiłam i efekt wyszedł świetny. Polecam.
Składniki (na 4-6 porcji):
1/2 szklanki ryżu (miara przed ugotowaniem)
40-50 dkg pieczarek
2 papryki w różnych kolorach (u mnie zielona i czerwona)
1/2 selera naciowego
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1/2 cukinii
puszka pokrojonych pomidorów (można świeże, ale chciałam oszczędzić sobie krojenia kolejnego warzywa)
150-200g śmietany
2 łyżki startego parmezanu
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonej bazylii
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (jak ktoś lubi można więcej)
sól
pieprz
oliwa do smażenia
1. Ryż gotujemy i odcedzamy.
2. Paprykę, obie cebule i cukinię kroimy w kostkę, seler naciowy i pieczarki w plasterki (ja miałam duże pieczarki więc plasterki przekroiłam jeszcze na pół).
3. Na rozgrzanej oliwie szklimy obie cebule, następnie dodajemy seler. Gdy zmięknie dodajemy paprykę i cukinię, a po 5-7 minutach również pieczarki. Przyprawiamy warzywa i dusimy do miękkości.
4. W naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż i warzywa. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą pomidory, śmietanę i ser. Zalewamy masę warzywno-ryżową, po czym jeszcze raz mieszamy. Sprawdzamy czy smak nam odpowiada i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 40 minut.
Ryżowej na wytrawnie też nie robiłam. Ciekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Lubię wszelkiej maści zapiekanki - skuszę się;)
OdpowiedzUsuń