Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć wszystkim swoim czytelnikom Radości, jaką daje przebywanie w rodzinnym gronie, Miłości, Spokoju i Wypoczynku, prawdziwie świątecznej Atmosfery z wszystkimi smakami i zapachami Świąt oraz najpiękniejszych upominków pod Choinką.
A przepis, który jeszcze dziś zapodam przyda Wam się, ale już na Sylwestra. Sałatka znika w mgnieniu oka.
Składniki:
2 garście mieszanki sałat
puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
15 zielonych oliwek
10 jajek przepiórczych
kawałek ogórka szklarniowego (u mnie z 10cm)
sól
pieprz czarny
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
2 czubate łyżki pikantnego keczupu
5 kropel sosu Worcestershire
1 duża kropla sosu ostrygowego
1. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 4-5 minut), studzimy i obieramy. Każde jajko kroimy na pół.
2. Ogórek obieramy i kroimy w półplasterki. Tuńczyka odcedzamy z oleju.
3. Na ładnym dużym talerzu rozkładamy sałaty, rozrzucamy ogórek i oliwki. Układamy połówki jajek przepiórczych i tuńczyka. Wszystko posypujemy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. W miseczce mieszamy dokładnie jogurt grecki, keczup, sos Worcestershire i sos ostrygowy. Sos jest gęsty więc trudno nim polać sałatkę - raczej pochlapujemy kleksami sosu sałatkę i podajemy.
bardzo lubię jajka przepiórcze, no i tuńczyka rzecz jasna, więc kupuję w całości;))
OdpowiedzUsuńSmacznie tu u Ciebie, zapraszam również do Nas.
OdpowiedzUsuń