Jakiś czas temu kupiłam w sklepie arabskim puszeczkę harissy. Uwielbiam. Może to nie jest sos, który wyjadałabym łyżkami, ale jako dodatek jest absolutnie fantastyczny. Małżon niestety nie podziela mojego entuzjazmu. Stąd wziął się dzisiejszy dip. Potrzebowałam czegoś, co mogę podać Małżonowi do quesadillas, gdy ja będę zajadać się czymś pikantniejszym :) Postawiłam na coś majonezowego. Sprawdziło się, więc zrobiłam go znów, tym razem pstrykając również fotkę na blog.
Składniki:
3 czubate łyżki majonezu
1 limonka
3/4 łyżeczki ziaren kolendry
sól morska
1. Ziarna kolendry dokładnie rozgniatamy w moździerzyku.
2. Majonez mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonki, rozgniecionymi ziarnami kolendry i szczyptą soli. Podajemy do czegokolwiek - quesadillas, krakersów, drobiu lub warzyw z grilla.
Cześć! Robiłam kiedyś podobny, ale z sokiem z cytryny. Myślę, że z limonką będzie mieć "to coś".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Paulina