Z małżami marynowanymi miałam do czynienia po raz pierwszy, na prośbę Małżona miały się one znaleźć w risotto. I tu zaczął się problem. O ile lubię poeksperymentować w kuchni, to czasem chcę coś ugotować według sztuki. I teraz co ma wartość nadrzędną - to, że risotto wykańcza się masłem i parmezanem, czy to, że w kuchni włoskiej nie powinno się łączyć ryb i owoców morza z parmezanem. W końcu dodałam, ale czy tak powinno być, tego nie wiem. Nam smakowało.
Składniki (na 2 nieduże porcje):
150g ryżu arborio
0,8-1 litr warzywnego bulionu
80-100ml białego wina (u mnie półwytrawne)
1 łodyga selera naciowego
1/2 małej cebuli
łyżka masła
duża garść startego parmezanu
100g marynowanych małży (waga po odsączeniu)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
oliwa
sól morska
czarny pieprz
1. Cebulę, seler i czosnek kroimy bardzo drobno.
2. Bulion podgrzewamy na małym ogniu, żeby stale był ciepły.
3. W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę i seler aż się zeszklą.
4. Zwiększamy ogień do średniego i wsypujemy ryż, lekko solimy. Podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy wino i nadal mieszamy, aż całe się wchłonie.
5. Wlewamy chochlę bulionu i mieszamy, aż się wchłonie. Powtarzamy tę czynność aż ryż będzie al dente (powinno to zająć około 16-18 minut), w połowie dodajemy również ząbek czosnku.
2. Bulion podgrzewamy na małym ogniu, żeby stale był ciepły.
3. W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę i seler aż się zeszklą.
4. Zwiększamy ogień do średniego i wsypujemy ryż, lekko solimy. Podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy wino i nadal mieszamy, aż całe się wchłonie.
5. Wlewamy chochlę bulionu i mieszamy, aż się wchłonie. Powtarzamy tę czynność aż ryż będzie al dente (powinno to zająć około 16-18 minut), w połowie dodajemy również ząbek czosnku.
6. Gdy ryż jest al dente wyłączamy kuchenkę. Dodajemy połowę garści parmezanu, masło, małże i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Mieszamy i zostawiamy na dwie minuty pod przykryciem, żeby doszło.
7. Na talerzach posypujemy resztą parmezanu (albo nie posypujemy, jeśli wg naszego odczucia nie powinniśmy).
7. Na talerzach posypujemy resztą parmezanu (albo nie posypujemy, jeśli wg naszego odczucia nie powinniśmy).
Lubie wszelkie risotta . Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń