Pierwsza majówka od kilku lat bez planów wyjazdowych, w końcu ostatnio zwiedzaliśmy Bawarię, nie można co dwa tygodnie wyjeżdżać :/ Za to nastąpiły odkładane wiosenne porządki w szafie i szybki spacer między jednym deszczem a drugim. Jeśli tak jak ja nie macie planów majówkowych, to proponuję przyrządzanie ciasta :) Zrobiłam w zeszły weekend takie dla gości i okazało się hitem, na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę. Bez pieczenia. I wielka bomba kaloryczna.
Przepis wzięłam stąd, proporcje sobie lekko pozmieniałam.
Składniki (na blaszkę 36x25cm):
około 60 herbatników typu petitki
puszka 1/2kg masy kajmakowej
600g schłodzonej śmietany kremowej 36%
3 duże batony Lion (po 60g)
2 śmietan-fixy
750g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1-2 paski gorzkiej czekolady
1. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim.
2. Smarujemy masą kajmakową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę herbatników.
3. 150g śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Mieszamy z serkiem mascarpone i jeszcze lekko miksujemy.
4. Batony Lion kroimy w kostkę i dodajemy do masy z serkiem mascarpone. Mieszamy i wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i rozkładamy trzecią warstwę herbatników.
5. Śmietan-fixy mieszamy z cukrem waniliowym. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fixy z cukrem. Rozsmarowujemy wierzchnią warstwę. Wyrównujemy i możemy zrobić jakiś wzorek.
6. Ucieramy na wierzch gorzką czekoladę i wstawiamy do lodówki na noc.
Licząc, że dzień zrobienia to dzień pierwszy, to ciasto najlepsze było od 3 dnia.
a można zamówić do domu? ;) zrobiłabyś chociaż raz i dla mnie ;)))
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym Cię nim poczęstowała :)
Usuńbardzo smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie się prezentuje, na pewno było pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj było... Jedno z lepszych jakie popełniłam :)
UsuńObłędnie słodkie pyszności :)
OdpowiedzUsuń