poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Z pisaniem bloga różnie bywa. Czasem już gdy gotuję przychodzi mi do głowy jakieś zgrabne słowo wstępne i siedzi sobie gdzieś tam w głowie aż do zamieszczenia posta. Czasem zdjęcia trochę czekają, a pomysł na parę zdań przychodzi jakoś sam "w międzyczasie". Najgorzej, że są jakieś potrawy, o których nie wiem co napisać. Są jakieś zbyt prozaiczne czy coś? Taka właśnie jest dzisiejsza zapiekanka - taka jakaś za prosta, żeby o niej pisać. Ale jest naprawdę pyszna.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia węgierska" Anny Teklics i nawet nie jest zbyt mocno zmieniony.


Składniki (na 4 osoby):
0,8-1kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
duża cebula
400g kwaśnej śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
mielona papryka (słodka lub ostra wg uznania, ja daję pół na pół)
pieprz
sól
majeranek
olej
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Starsze obieramy z łupinek, gdy trochę wystygną, młodych nie trzeba. Kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm.

2. Cebulę dusimy na oleju niezbyt głębokim, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso mielone przyprawione dwoma łyżeczkami mielonej papryki. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.

3. Szklankę wody zagotowujemy w osobnym garnuszku z dwoma łyżkami koncentratu, przyprawiamy solą i majerankiem. Gdy zawrze zestawiamy z ognia i czekamy, aż nieco wystygnie, wtedy łączymy ze śmietaną.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy połowę ziemniaków, na to układamy całe mięso. Polewamy częścią pomidorowo-śmietanowego sosu. Na to układamy resztę ziemniaków i polewamy resztą sosu.

5. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Świetnie pasują do tego ogórki kiszone lub konserwowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...