środa, 22 czerwca 2011

Bakłażan z ryżem i mięsem mielonym

Istnieją potrawy, które gotuję raczej rzadko i to nie dlatego, że ich z Mężem nie lubimy. To jest kategoria przepisów, które trzeba zapomnieć, że się człowiek narobił i tylko pamięta, że wychodzi pysznie. Ostatnio sobie przypomniałam, że całe wieki nie zapiekałam bakłażanów i że to nie może być czasochłonne. Zapomniałam, że według tego przepisu jest. Dobrze, że za jakiś czas znowu będę tylko pamiętać, że bakłażany robione w ten sposób wychodzą wyjątkowo smaczne. Sama nie mogłam się ich nachwalić.

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego nr 3/2005 "Zapiekanki". Oczywiście z pewnymi zmianami.


Składniki (na 4 porcje):
2 bakłażany
200g mięsa mielonego
1/5 szklanki ryżu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 czubate łyżki startego żółtego sera
4 łyżeczki tartej bułki
1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
łyżeczka mąki
sól
pieprz
majeranek
mieszanka przypraw do mięsa mielonego
suszona natka pietruszki
masło lub olej

1. Bakłażanom odcinamy zieloną końcówkę i kroimy wzdłuż na pół. Lekko solimy i odkładamy na pół godziny aż puszczą trochę soku. Ryż gotujemy.

2. Gdy na bakłażanach pojawią się kropelki, płuczemy je, osuszamy i wykrawamy miąższ tak, aby przy skórce zostało go tylko ok. 1 cm. Mniej więcej połowę tego miąższu wykorzystamy również w nadzieniu, więc kroimy je w kostkę. W kostkę kroimy również cebulę, a czosnek siekamy bardzo drobniutko.

3. Mięso posypujemy odrobiną majeranku i mieszanką przypraw do mięsa mielonego. Kroimy je, żeby nam się nie pozlepiało w zbyt duże części.

4. Na maśle lub oleju podsmażamy cebulę i miąższ bakłażanów, posypując je solą i pieprzem, po chwili dodajemy mięso i czosnek. Cały czas mieszamy, żeby z mięsa nie zrobiły się zbyt duże grudki.

5. Gdy mięso się przesmaży, wlewamy bulion i zmniejszamy ogień. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut, po czym dodajemy odcedzony ryż. Po następnych kilku minutach wlewamy wino wymieszane z mąką i chwilę jeszcze podgrzewamy mieszając. Kiedy zgęstnieje odstawiamy na chwilę, żeby się lekko ostudziło.

6. Nadzienie ryżowo-mięsne nakładamy na bakłażany. Każdy z nich posypujemy kolejno łyżką startego żółtego sera, odrobiną suszonej natki pietruszki i łyżeczką tartej bułki - bułka ze stopionym serem utworzy potem smaczną skorupkę.

7. Na blasze rozkładamy folię aluminiową i układamy bakłażany tak, żeby się nie stykały ze sobą. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.

2 komentarze:

  1. Bardzo dobre !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja rzadko robię takie specjały , ale chyba warto byłoby to zmienić :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...