No i Polska odpadła przedwczoraj :( Bycie ośmiornicą jakoś mi nie wyszło, bo wytypowałam Polskę i Rosję do wyjścia z grupy, a tu stało się na odwrót i nie mogę przeboleć, że naszym się nie udało. Żal mi też Duńczyków, którzy w pierwszych dwóch meczach zdecydowanie pokazali pazur (wczorajszego niestety nie widziałam). Dzisiaj następne rozstrzygnięcia, zobaczymy kto, oprócz Irlandii, pakuje się do domu już po fazie grupowej w grupie C.
A tymczasem zapraszam na pyszną surówkę. Pasuje szczególnie do dań bardziej tradycyjnych: do schabowego, pieczeni, wołowiny w sosie chrzanowym, kurczaka pieczonego czy mielonych. Przepis dawno temu dostałam od Taty.
Składniki (na średnią miseczkę):
1 jabłko
2 marchewki
kawałek pora (dałam 8cm białej części i 8cm ciemniejszej zielonej)
kawałek selera, zwykłego korzeniowego (jak duży to 1/4, jak mały to 1/2)
1/2 cytryny
2 łyżki majonezu (jak ktoś lubi to więcej)
sól
czarny pieprz
1. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, jabłko i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub oczywiście w robocie). Skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Por kroimy w kosteczkę lub paseczki.
3. Warzywa mieszamy razem, dodajemy trochę majonezu, żeby się połączyły i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. Jak ktoś chce, może dodać również trochę posiekanej natki pietruszki, ale mi smakuje i bez niej.
Bardzo smaczna surówka i wielokrotnie przeze mnie powielana w różnych wersjach.
OdpowiedzUsuńOprócz tego, że niekiedy pora zastępuję kawałkiem startego selera (ale wtedy już na słodko), a majonez niekiedy gęstą śmietaną to również zamiast soli i pieprzu dodaję cukier. U mnie króluje wersja na słodko, ale Twoje propozycja jest równie wyśmienita.
Bardzo dziękuję za ten przepis. Mój syn uwierzył, że inni też jadają takie surówki (on za surówkami nie przepada)
Pozdrawiam bardzo serdecznie :)
Bardzo mi się spodobał Twój komentarz. Pozdrowienia dla Ciebie i dla syna.
Usuń