czwartek, 21 czerwca 2012

Zupa-krem z białych szparagów z parmezanem

W nocy nad Warszawą przeszła burza. Było naprawdę pięknie. Lubię patrzeć na błyskawice, oczywiście jak siedzę w suchym mieszkaniu i tylko przez okno, jak leje i wieje, to już mniej lubię. Napawałam się więc dobrą chwilę pięknem błyskawic, potem chciałam iść spać, bądź co bądź było po 3 w nocy. Niestety pioruny uderzały co chwilę, było głośno i spać się po prostu nie dało. Przy takim niewyspaniu człowiek ma mało weny do pisania inspirujących postów, dlatego lepiej przejdę do zupy, nie tylko dla niewyspanych.


Składniki (na 3-4 porcje):
pęczek białych szparagów
3/4 litra bulionu, wywaru z mięsa lub warzyw, ewentualnie rosół z kostki lub bulionetki
1 mały ziemniak
1 ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta cukru
100ml mleka
3-4 łyżeczki startego parmezanu
opcjonalnie grzanki do zup

1. Szparagi cienko obieramy i odcinamy końcówki. Kroimy na kawałki i gotujemy w wywarze. Ziemniak także obieramy, kroimy w kosteczkę i dorzucamy. Po kilku minutach dodajemy obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku.

2. Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wywar szczyptą soli i cukru i zostawiamy, żeby zupa trochę ostygła.

3. Dolewamy do zupy mleko i miksujemy na krem. Ponownie podgrzewamy przed podaniem.

4. Każdą porcję, już na talerzu posypujemy startym parmezanem. Można dodać również grzanki (przepis tu).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...