środa, 4 lipca 2012

Sałatka makaronowa z surimi i ogórkiem

Skończyło się Euro 2012 i na razie przestanę Was męczyć ciągłymi odniesieniami do piłki nożnej. Zwyciężyli ci, którym po odpadnięciu Polski kibicowałam. Chciałam, żeby to Hiszpanie wygrali - bo egoistycznie mam nadzieję, że to za mojego życia i właśnie teraz obserwuję reprezentację, która okaże się najlepsza w historii, która przez kilka lat bierze wszystko.

A dzisiejszy przepis został podpatrzony - taką sałatkę czasami przynosiła na lunch koleżanka z byłej pracy (Asia, pozdrawiam!). Asi wersja była bardziej majonezowa i na pewno nie zawierała czosnku, być może są jeszcze jakieś różnice, o których nie wiem. Sałatka okazała się pyszna. Podaję przepis na moją wersję.


Składniki:
opakowanie surimi w zalewie (u mnie 8 paluszków)
ogórek - objętościowo tyle samo co surimi
100g makaronu ryżowego wstążki
2 czubate łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz

1. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i gdy nieco przestygnie kroimy w dwucentymetrowe kawałki.

2. Surimi kroimy w plasterki grubości 3mm, a obrane ogórki w kostkę.

3. Przygotowujemy sos - mieszamy ze sobą majonez i jogurt naturalny, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. W misce mieszamy makaron, ogórek, surimi i natkę pietruszki z sosem. Odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.


2 komentarze:

  1. też ją uwielbiam, u mnie bez czosnku, za to z dużą ilością koperku. Idealna na upały i prawdziwie wyborna! pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś natka pietruszki z miejsca narzuciła mi się jako składnik tej sałatki, ale myślę, że rzeczywiście koperek też by pasował :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...