wtorek, 12 listopada 2013

Jabłecznik francuski

Strasznie chodziło za mną ostatnio pieczenie ciasta, więc dziś propozycja na słodko. W pewnej chwili zastanawiałam się, czy je zaprezentować na blogu, a to dlatego, że środek za bardzo mi wyrósł (a wyrównywałam i wyrównywałam, wydawało mi się, że już bardziej nie mogłam). Masa śmietanowa dzięki temu przesunęła mi się bardziej na boki i ciasto nie jest równe :( Wydawało mi się to wystarczającym powodem, żeby zdjęcia tego ciasta nie zostały pokazane na blogu. No ale ciasto wyszło idealne w smaku - puszysty spód, jabłuszka i masa śmietanowa pyszna i nie za słodka... Głupio go nie pokazać. Poza tym gdyby ciasto wyszło równe, to byłoby nudno i nie miałabym o czym napisać :D

Przepis z książki "Ciasta i torty" pod redakcją A. Wolter.


Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):
75g miękkiego masła + trochę do posmarowania formy
150g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
100g mąki pszennej (dałam typ 500)
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g śmietany 30%
2-3 jabłka (lepsza odmiana mało soczysta)
cukier puder do posypania

1. Masło ucieramy z 100g cukru, łyżką cukru waniliowego i szczyptą soli. Masę wyrabiamy dalej, dodając stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną, 2 jajka i proszek do pieczenia.

2. Tortownicę smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto. Dokładnie (!) wyrównujemy.

3. Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki o grubości pół centymetra. Układamy ciasno plasterki na cieście, lekko je wciskając.

4. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut.

5. Śmietanę mieszamy z pozostałymi dwoma jajkami, łyżką cukru waniliowego i 50g cukru. Lekko ubijamy trzepaczką.

6. Wylewamy masę na ciasto i wkładamy do piekarnika na jeszcze 25 minut. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.


11 komentarzy:

  1. Jabłeczniki - moja miłość;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka w cieście, czyli wszelkiego rodzaju jabłeczniki są wprost idelane na jesienno-zimowy czas :). Tym bardziej jak się ma swoje jabłka w piwnicy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham jabłeczniki, a takiego jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pokazuj, pokazuj, ciacho super, a jeszcze z jabłkami.....!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. tez ostatnio robiłam ciasto z jabłkami, idealnie jesienny przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. to już wiem jakie ciasto jutro przyrządzę ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, aż ślinka mi pociekła, wygląda nader smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jabłeczniki/ szarlotki pod każdą postacią uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ przecież liczy się wnętrze! :D Tutaj pyszne, więc dobrze, że pokazane ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za wszystkie miłe komentarze i pozdrawiam wielbicieli ciast z jabłkami we wszystkich postaciach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jableczniki :) nie wazne, ze wyroslo gdyz wygladaja mega apetycznie :) znakomity :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...