piątek, 8 listopada 2013

Tagliatelle z pomidorami, tuńczykiem i owocami kaparu

Moja wielka, nieprzemijająca miłość do makaronu w kolejnej odsłonie. Ostatnio chodził mi po głowie makaron z tuńczykiem, a to dlatego, że niezwykle rzadko łączę makaron z rybą (sama nie wiem dlaczego). Potrzebowałam tylko pomysłu na jakieś dodatki do sosu, które podkręcą smak. Po plackach zostało mi kilka owoców kaparu, znalazł się też marynowany zielony pieprz. To był strzał w dziesiątkę, obiad pierwsza klasa.


Składniki (na 2 porcje):
150-180g tagliatelle
puszka krojonych pomidorów
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
5 owoców kaparu
1 mała cebula
50ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
3/4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
8 listków świeżej bazylii
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz czarny
oliwa do smażenia

1. Tagiatelle gotujemy al dente.

2. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Również drobno siekamy owoce kaparu i listki bazylii.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, lekko solimy. Gdy zacznie się szklić wlewamy na patelnię pomidory i wino. Podgrzewamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. 

4. Dodajemy bazylię, pieprz marynowany, kapary i oregano. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 3-5 minut. Na minutę przed końcem podgrzewania dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem.

5. Tagliatelle mieszamy z sosem na patelni i podajemy.

3 komentarze:

  1. Jak ja dawno nie jadłam makaronu z tuńczykiem, pora przypomnieć sobie jak on właściwie smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też tak jak Ty, kocham makarony prawie w każdej postaci - a ta zaproponowana przez Ciebie - strzał w 10! Uwielbiam to połączenie makaronu z tuńczykiem...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...