sobota, 9 listopada 2013

Najprostsza zupa kalafiorowa

Jeśli policzyć ile razy zrobiłam każdą zupę, to na pewno kalafiorowa zajęłaby pierwsze miejsce i to z dużą przewagą. Robię ją od bardzo dawna. Jak nie mam pomysłu, czasu, chęci do kombinowania w kuchni, a na studiach również jak nie miałam funduszy. Nie pamiętam dokładnie, ale prawdopodobnie to była pierwsza moja zupa nie z paczki. Zazwyczaj robię ze zwykłego białego kalafiora, tym razem kupiłam odmianę jasnozieloną - tak ładnie wyglądał ten kalafior na półce w warzywniaku, że nie mogłam przejść obok niego obojętnie :)


Składniki (na spory garnek):
1 duży ładny kalafior (ewentualnie paczka mrożonego)
3 marchewki
1,3-1,5 litra bulionu warzywnego (jak nie macie domowego, możecie użyć z kostki lub bulionetki)
czubata łyżka masła
1 płaska łyżeczka ekologicznej vegety
3/4 płaskiej łyżeczki suszonej natki pietruszki
3/4 płaskiej łyżeczki suszonego lubczyku
1/3 płaskiej łyżeczki cukru
kilka kropel maggi
100ml mleka
sól morska
pieprz czarny

1. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Obraną marchew kroimy na plasterki grubości 3-5mm.

2. Zagotowujemy kalafior w bulionie z dodatkiem masła i cukru. Gdy zacznie się gotować dodajemy marchew, natkę pietruszki, lubczyk, ekologiczną vegetę i maggi.

3. Gotujemy na niewielkim ogniu 15-20 minut (warzywa mają zmięknąć). Pod koniec gotowania (jakieś 3-4 minuty przed końcem) dolewamy mleko. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


4 komentarze:

  1. smak dzieciństwa, jadłam aż uszy się trzęsły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To założę się, że nasze Babcie gotowały podobnie, bo u mnie ta zupa to również odtworzenie smaku z dzieciństwa, taką zupę gotowała moja Babcia...

      Usuń
  2. uwielbiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jedna z najlepszych, najwspanialszych, jeszcze jak jest mega gorącaaa.....pycha;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...