środa, 11 listopada 2015

Aloo mattar

Dzisiaj muszę wpis zacząć od pochwalenia Małżona - pobiegł w Biegu Niepodległości na 10km i zrobił czas poniżej godziny. Poszłam pokibicować i muszę powiedzieć, że cała impreza bardzo mi się podobała. Taka idea świętowania jest mi bliższa niż niektóre alternatywne "spacery". Po biegu poszliśmy ze znajomymi na pyszne jedzenie meksykańskie, więc aspekt kulinarny i towarzyski też był - pełnia szczęścia.

Zamiast meksykańskiego, ja pokażę dziś jedzonko indyjskie, które przygotowałam w zeszłym tygodniu, gdy byłam mocno przeziębiona. Pyszne i rozgrzewające - idealne na tą porę roku. Zarazem jednak lekkie - bo warzywne. Korzystałam z tego przepisu, dostosowałam go jednak do tego co miałam w domu, no i do tego, żeby stanowił cały obiad, a nie dodatek do innego dania.


Składniki (na 2 porcje):
800g ziemniaków
3/4 szklanki mrożonego groszku
1 średnia cebula
2cm świeżego imbiru
1 suszona papryczka chili
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka świeżych listków kolendry
3-4 łyżki oleju
sól morska
pieprz czarny

1. Cebulę i imbir obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1-1,5cm.

2. W rondlu rozgrzewamy olej i podgrzewamy imbir i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurkumę, pieprz cayenne, kmin i cynamon. Mieszając smażymy 1 minutę.

3. Dodajemy ziemniaki i całą suszoną papryczkę chili. Mieszając smażymy 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy szklankę wody. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. Często mieszamy. 

4. Wrzucamy groszek i dusimy kolejne 15 minut albo do miękkości ziemniaków.

5. Przed podaniem usuwamy papryczkę chili. Podajemy posypane listkami kolendry.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam smaki Indii Gratulacje dla męża

    OdpowiedzUsuń
  2. są ziemniaki, kupuję danie bez gadania!
    indyjskie smaki lubię, choć przyznaję, rzadko jadamy w takich knajpach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam indyjska kuchnie! Nastepnym razem wpraszam sie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne jedzonko, uwielbiam smaki Indii.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...