niedziela, 31 lipca 2016

Sałatka nicejska

I po urlopie. W tym roku Rumunia motocyklami. Zachwycająca Transalpina z przepięknymi widokami. Ciekawy Sybin, jedyna w swoim rodzaju Sapanta. Przemili ludzie i, no właśnie, kiepskie jedzenie. Wyjątki oczywiście są (obłędne papanasi - rodzaj pączków na ciepło), ale generalnie jedzenie monotonne i tłuste. Albo mieliśmy pecha. Szkoda, że ten pech trzymał się nas cały tydzień. Po powrocie z Rumunii najbardziej tęskniłam za makaronem i warzywami. Stąd też m.in. pomysł na dzisiejszą sałatkę - klasyk kuchni francuskiej. Przepis z małymi zmianami z książeczki "Kuchnia francuska" S.Koch.


Składniki:
4 pomidory
1 zielona papryka
1 cebula (u mnie 3 szalotki)
4 filety anchois
15 czarnych oliwek
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek rzodkiewek
kilka gałązek bazylii
szczypta cukru
sól morska
pieprz czarny
1 łyżka białego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek


1. Umyte pomidory kroimy w plastry i układamy na dużym talerzu. Filety anchois dokładnie płuczemy, dzielimy na mniejsze części i układamy na pomidorach.

2. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w cieniutkie plasterki. Układamy na pomidorach warstwę paprykowo-cebulową. Rozrzucamy na niej oliwki.

3. W ćwiartki kroimy jajka i rzodkiewki. Układamy na wierzchu.

4. Bazylię siekamy. Mieszamy z octem, oliwą z oliwek, szczyptą cukru, solą morską i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Polewamy sałatkę dressingiem i podajemy.

Uwaga: W kilku źródłach spotkałam się z tym, że można dodać tuńczyka zamiast lub oprócz anchois.


1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...