wtorek, 3 kwietnia 2012

Łatwy kurczak imbirowy

Obserwuję na moim blogu po raz kolejny odporność na świąteczne potrawy. Przyczyną są dalekie podróże samochodem na Święta do Mamy lub do Teściów, podczas których moje jedzonko mogłoby doznać uszczerbku, przynajmniej na wyglądzie, jeśli nie na smaku. W każdym razie przed ostatnią Gwiazdką zamiast pierniczków i ryb miałam kurczaka, to teraz przed Wielkanocą zamiast jajek i bab też będzie kurczak.

Przepis dostałam dawno temu od Mamy. Jest naprawdę bardzo łatwy, a poza tym zawiera składniki, które zazwyczaj są pod ręką.


Składniki (na jakieś 3-5 porcji):
3-4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
2-3 cebule
imbir mielony
złocista przyprawa do kurczaka
sól
czarny pieprz
olej

1. Kurczaka kroimy w większą kostkę (jakieś 3-4 cm).

2. Na oleju (ale nie głębokim) obsmażamy kurczaka obsypując go przyprawami: płaską łyżką imbiru mielonego (ja dałam nawet półtora, bo wolę jak jest mocniej imbirowy) oraz pół łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka. Można dodać też szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.

3. Kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry cebulę tak, żeby kurczak był nią przykryty.

4. Gdy olej przestanie być gorący, na patelnię wlewamy ok. szklanki przegotowanej wody i mieszamy z pozostałością oleju z przyprawami, a następnie zalewamy tym kurczaka i cebulę. Kurczak powinien być w całości przykryty.

5. Posypujemy cebulę solą, pieprzem i jeszcze raz imbirem.

6. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 minut.

7. Podajemy z ziemniakami i surówką. Kurczak zrobiony w ten sposób jest bardzo soczysty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...