Po raz pierwszy dziś użyłam w kuchni szafranu. Przyznaję, że miano najdroższej przyprawy świata długo nie zachęcało do eksperymentów, ale w końcu nie zamierzam go jeść codziennie, dlatego postanowiłam dłużej się na cenę nie oglądać. I powiem szczerze warto było. Z dość typowego śmietanowego sosu zrobiło się niecodzienne danie. Sos jest gęsty, kremowy i bardzo aromatyczny. Naprawdę polecam.
Przepis pochodzi z książki "Świeże i smaczne. Włoskie dania z makaronu", pozmieniałam właściwie tylko proporcje.
Składniki (na 2 porcje):
1/3 paczki tagliatelle (paczka 500g)
ok 300g śmietany kremowej
100g dobrej szynki
40g startego parmezanu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/3 łyżeczki szafranu
sól
pieprz czarny
1. Tagliatelle gotujemy al dente.
2. Szafran zalewamy odrobiną wrzącej wody (2-3 łyżki) i odstawiamy na 10 minut.
3. Szynkę kroimy w kostkę. Do garnuszka wkładamy śmietanę, parmezan i szynkę. Podgrzewamy, ale uważamy, żeby nie zagotować. Po kilku minutach doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu oraz wlewamy wodę z szafranem, wszystko mieszamy.
4. Odcedzamy makaron i mieszamy z sosem i natką pietruszki. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.