Nie przepadam za rybami w klasycznej panierze z jajka i tartej bułki. Uważam, że taka panierka nie tylko potrafi przytłoczyć smakiem pyszną rybę, ale przede wszystkim robi z niej dużo cięższe danie. Jeśli już w czymś musi być obtoczona, to już niech będzie w samej mące. Dlatego z pewnymi obawami podchodziłam do tego przepisu - czy ryba w cieście w ogóle mi zasmakuje? Na szczęście smakowała, choć i tak nadal wolę ryby w lżejszych wydaniach. Jako odmiana jednak, to czemu nie. Polecam z kufelkiem piwa.
Przepis zaczerpnięty z książki M. Caprari "Kuchnia bez granic" tylko z kosmetycznymi zmianami proporcji.
Składniki (na 3 porcje po 2 kawałki):
500g fileta z dorsza
3/4 szklanki mąki pszennej (dałam typ 500)
150ml jasnego piwa (u mnie niepasteryzowane)
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
sól morska
pieprz czarny
olej do smażenia
1 cytryna
1. Mąkę dokładnie mieszamy z piwem, paprykami mielonymi, solą i pieprzem, tak żeby nie było grudek. Nie bójmy się dodać troszkę więcej soli i pieprzu, żeby ciasto nie było mdłe - najlepiej mimo wszystko troszkę spróbować. Mąkę z piwem odstawiamy na 15 minut - niech odpocznie.
2. Rybę myjemy, suszymy i kroimy na niewielkie porcje. Maczamy ją w cieście i smażymy na głębokim oleju po 3-5 minut z każdej strony (chyba, że mamy bardzo grube kawałki to więcej).
3. Każdy kawałek ryby odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z plasterkiem lub ćwiartką cytryny.
Ja lubie rybki w panierce - kwestia tylko ile jej dajemy i jak "gruba" jestt rybka :) Twoja propozycja w ciescie z piwem jest bardzo kuszaca :), gdyz danie wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa panierka:)
OdpowiedzUsuńFajna rybka, nie jadłam jeszcze tak przygotowanej.
OdpowiedzUsuń