piątek, 28 lutego 2014

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Wróciłam z urlopu :) To z zamierzenia miał być urlop na deskę. I nawet trochę był,, bo coś tam się udało pojeździć. Ale z drugiej strony był także dzień na piknik na świeżym powietrzu. W Polsce. W lutym. Śmieję się z tego do dziś. Udało nam się też zrobić jednodniowy wypad do Czech. Byliśmy w Ostravie i zwiedziliśmy ciekawy obiekt - Dolni Oblast Vitkovice. Jest to obszar po nieczynnej kopalni, w którym jest teraz m.in. interaktywne muzeum i sala konferencyjna. Nie jest to coś ładnego, ale jest to ciekawe, jak można zagospodarować tak przemysłowy obszar.

A jak już mowa o urlopach, to dzisiaj potrawa inspirowana urlopem z zeszłego roku. W Chorwacji często zamawialiśmy blitvę z krompirjem jako dodatek do dania głównego. Blitwę zastąpiłam szpinakiem, dodałam jeszcze trochę sera żółtego i podałam z tzatziki, wyszedł z tego lekki obiad, ale zawsze możecie podać jako dodatek do mięsa.


Składniki (na 2 lub 4 porcje jeśli dodatek):
600g ziemniaków (waga po obraniu)
120-150g startego żółtego sera
3 ząbki czosnku
250-300g mrożonego szpinaku w liściach
2 łyżki masła czubate
sól morska
pieprz

1. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę o boku ok. 3cm. Gotujemy do miękkości, ale uważamy, żeby nie rozgotować, bo się zrobi ciapa.

2. W rondlu rozpuścić masło, dodać szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Posypać solą morską i pieprzem. Podgrzewać tak długo, aż szpinak się rozmrozi. Wymieszać z połową sera żółtego.

3. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Włożyć ziemniaki i wymieszać ze szpinakiem. Posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...