Cieszę się, że w ostatnim poście z dzisiejszego ranka nie zapowiadałam opisywania czegoś słodkiego - po dzisiejszej pączkowej wyżerce zwyczajnie nie dałabym rady. Za to został mi do opisania drugi makaron z ostatniego niedzielnego makaronowego dnia. Jest to mój najszybszy sos do makaronu, stylizowany troszkę na carbonare i robiony przeze mnie ilekroć nie mam pomysłu na obiad, albo ilekroć nie chce mi się nawet o tym myśleć. I w dodatku taki awaryjny sos jest jednym z ulubionych sosów do makaronu Małżona.
Składniki (na oko na jakieś 3 porcje):
ok 1/3 paczki dowolnego makaronu
kilka plastrów jakiejś szynkowatej wędliny
2 ząbki czosnku
400g śmietany 12%
2 łyżki masła
1 żółtko
sól
pieprz
mielona papryka (ostra lub słodka, wg uznania)
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Szynkę kroimy w małą kosteczkę. Na patelni albo w dużym rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szynkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Następnie dodajemy śmietanę i podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Dodajemy żółtko, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
4. Mieszamy z makaronem i podajemy.
A tak wyglądały oba niedzielne sosy na talerzu, fajnie ze sobą kontrastowały:
słowo "błyskawiczne" całkiem do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńwitam, czy śmietana musi być 12% ? można zastąpić inną bądź jogurtem nat. (mieszkam w norwegii i nie ma tu śmietany 12%)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam przyznam się szczerze z jogurtem naturalnym, natomiast śmietanę spokojnie można wziąć inną, tylko nie bardzo gęstą i słodką. Jak w sklepie obok nie ma śmietany 12% to biorę 18% i nie ma praktycznie różnicy. Mam nadzieję, że pomogłam :)
UsuńPrzepis jest w porządku. Smaczne i wygląda fajnie. Mnie tylko pomyliły się ząbki czosnku z główkami. W rezultacie dałem 1 główkę czosnku. Też było dobre.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że i tak smakowało. A na pewno było antybakteryjne i odstraszało wampiry.
UsuńWitam, ja do Anonimowy... w Norwegii sa smietany, te w kartonikach, najczesciej obok mleka... smietana odpowiednia do kremow to ta pomaranczowa a zielona do zup i sosow, choc ja uzywam pomaranczowa bo lepiej mi podgeszcza wszystko.
Usuńa więc, ja dodałam trochę majonezu na koniec i mąki by zagęścić cały sos. Dodałam troche bazylii i gotowe. Super wyszło, polecam! :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam według przepisu i sosik super. Polecam! :)
OdpowiedzUsuńJa również skorzystałem z twojego przepisu i okazał sie być wyśmienity ! Wielkie dzięki . Co prawda dodałem małe zmiany ( dodałem troche mąki aby zagęścić) ale cały sos i tak wyszedł wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńa mi syf wyszedł... jak zawsze zresztą..
OdpowiedzUsuń(bardzo) za bardzo żółtko było czuć..
jak się zabiorę za gotowanie to mimo ze robię wszystko tak jak w przepisie to wychodzi mi taki syf że nawet pies by się tego nie czepił.. ':|
WHY ???
Żółtko się ścina wtedy, gdy nie rozmieszasz go dostatecznie szybko - zdąży się trochę ściąć. Jeśli boisz się, że nie zdążysz przygotuj sobie żółtko w szklance lub kubku. Zdejmij patelnię z ognia, odczekaj chwilę żeby nie było bardzo gorące i dopiero wlej żółtko na patelnię i szybko zamieszaj. Dopiero po całkowitym rozmieszaniu wstaw z powrotem na ogień. Może w ten sposób się uda...
UsuńDzięki za radę :D ja w sumie na gorącą patelnię dałem to żółtko może faktycznie dlatego
OdpowiedzUsuńno właśnie się gotuje :) Dzięki wielkie, brakuje mi takich rostych przepisów.
OdpowiedzUsuńp.s. nie mogłem się powstrzymać, dolałem pół kieliszka whiskey.
Super, podoba mi się taka kreatywność w kuchni :)
Usuńblyskawiczny i pyszny! na koniec lyzke chrzanu dodalem i wyszlo niesamowite! polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dobre jedzenie zwłaszcza z czerwonym winem, polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis, a na pewno super smak :)
OdpowiedzUsuńWybrobowalam i sie zakochałam ;) Mojej rodzince bardzo smakuje;) Polecam !;)
OdpowiedzUsuńpolecam z łososiem zamiast szynki :)
OdpowiedzUsuńzamiast szynki dalam boczek i dodalam kurki :D:D:D najlepiej na swiecie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo dzisiaj zabieram sie go gotowania :)
OdpowiedzUsuńJa też już od października będę robić z norweską flote ;)a na razie do polskiej śmietanki dodałam pomidorki, bazylię i trochę sera i wyszedł taki śmietanowo-pomidorowy.Trochę tłuściutki, ale pyszny... Pozdrawiam wszystkich rodaków w Skandynawii :)))
OdpowiedzUsuńczy gdy zamiast za śmietanę 12% użyję 18% to czy coś sie stanie ze smakiem, lub konsystencją?
OdpowiedzUsuńNie, nic się nie stanie, tak samo wyjdzie :) Ja po prostu staram się dawać chudszą wersję gdzie można.
UsuńSosik pyszny, robiłam go już kilkanaście razy i wszystkim smakuje :)
OdpowiedzUsuń