czwartek, 16 lutego 2012

Błyskawiczny sos śmietanowy do makaronu

Cieszę się, że w ostatnim poście z dzisiejszego ranka nie zapowiadałam opisywania czegoś słodkiego - po dzisiejszej pączkowej wyżerce zwyczajnie nie dałabym rady. Za to został mi do opisania drugi makaron z ostatniego niedzielnego makaronowego dnia. Jest to mój najszybszy sos do makaronu, stylizowany troszkę na carbonare i robiony przeze mnie ilekroć nie mam pomysłu na obiad, albo ilekroć nie chce mi się nawet o tym myśleć. I w dodatku taki awaryjny sos jest jednym z ulubionych sosów do makaronu Małżona.





Składniki (na oko na jakieś 3 porcje):
ok 1/3 paczki dowolnego makaronu
kilka plastrów jakiejś szynkowatej wędliny
2 ząbki czosnku
400g śmietany 12%
2 łyżki masła
1 żółtko
sól
pieprz
mielona papryka (ostra lub słodka, wg uznania)

1. Makaron gotujemy al dente.

2. Szynkę kroimy w małą kosteczkę. Na patelni albo w dużym rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szynkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Następnie dodajemy śmietanę i podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Dodajemy żółtko, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 

4. Mieszamy z makaronem i podajemy.

A tak wyglądały oba niedzielne sosy na talerzu, fajnie ze sobą kontrastowały:


24 komentarze:

  1. słowo "błyskawiczne" całkiem do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, czy śmietana musi być 12% ? można zastąpić inną bądź jogurtem nat. (mieszkam w norwegii i nie ma tu śmietany 12%)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam przyznam się szczerze z jogurtem naturalnym, natomiast śmietanę spokojnie można wziąć inną, tylko nie bardzo gęstą i słodką. Jak w sklepie obok nie ma śmietany 12% to biorę 18% i nie ma praktycznie różnicy. Mam nadzieję, że pomogłam :)

      Usuń
  3. Przepis jest w porządku. Smaczne i wygląda fajnie. Mnie tylko pomyliły się ząbki czosnku z główkami. W rezultacie dałem 1 główkę czosnku. Też było dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że i tak smakowało. A na pewno było antybakteryjne i odstraszało wampiry.

      Usuń
    2. Witam, ja do Anonimowy... w Norwegii sa smietany, te w kartonikach, najczesciej obok mleka... smietana odpowiednia do kremow to ta pomaranczowa a zielona do zup i sosow, choc ja uzywam pomaranczowa bo lepiej mi podgeszcza wszystko.

      Usuń
  4. a więc, ja dodałam trochę majonezu na koniec i mąki by zagęścić cały sos. Dodałam troche bazylii i gotowe. Super wyszło, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zrobiłam według przepisu i sosik super. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również skorzystałem z twojego przepisu i okazał sie być wyśmienity ! Wielkie dzięki . Co prawda dodałem małe zmiany ( dodałem troche mąki aby zagęścić) ale cały sos i tak wyszedł wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. początkujący4 grudnia 2012 11:11

    a mi syf wyszedł... jak zawsze zresztą..
    (bardzo) za bardzo żółtko było czuć..
    jak się zabiorę za gotowanie to mimo ze robię wszystko tak jak w przepisie to wychodzi mi taki syf że nawet pies by się tego nie czepił.. ':|
    WHY ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtko się ścina wtedy, gdy nie rozmieszasz go dostatecznie szybko - zdąży się trochę ściąć. Jeśli boisz się, że nie zdążysz przygotuj sobie żółtko w szklance lub kubku. Zdejmij patelnię z ognia, odczekaj chwilę żeby nie było bardzo gorące i dopiero wlej żółtko na patelnię i szybko zamieszaj. Dopiero po całkowitym rozmieszaniu wstaw z powrotem na ogień. Może w ten sposób się uda...

      Usuń
  8. początkujący4 grudnia 2012 13:28

    Dzięki za radę :D ja w sumie na gorącą patelnię dałem to żółtko może faktycznie dlatego

    OdpowiedzUsuń
  9. no właśnie się gotuje :) Dzięki wielkie, brakuje mi takich rostych przepisów.
    p.s. nie mogłem się powstrzymać, dolałem pół kieliszka whiskey.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, podoba mi się taka kreatywność w kuchni :)

      Usuń
  10. blyskawiczny i pyszny! na koniec lyzke chrzanu dodalem i wyszlo niesamowite! polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dobre jedzenie zwłaszcza z czerwonym winem, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo prosty przepis, a na pewno super smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wybrobowalam i sie zakochałam ;) Mojej rodzince bardzo smakuje;) Polecam !;)

    OdpowiedzUsuń
  14. polecam z łososiem zamiast szynki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. zamiast szynki dalam boczek i dodalam kurki :D:D:D najlepiej na swiecie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To dzisiaj zabieram sie go gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też już od października będę robić z norweską flote ;)a na razie do polskiej śmietanki dodałam pomidorki, bazylię i trochę sera i wyszedł taki śmietanowo-pomidorowy.Trochę tłuściutki, ale pyszny... Pozdrawiam wszystkich rodaków w Skandynawii :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. czy gdy zamiast za śmietanę 12% użyję 18% to czy coś sie stanie ze smakiem, lub konsystencją?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nic się nie stanie, tak samo wyjdzie :) Ja po prostu staram się dawać chudszą wersję gdzie można.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...