czwartek, 16 lutego 2012

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

W niedzielę zrobiłam małe makaronowe święto, tzn. zrobiłam w sumie dwa sosy do makaronu. Wszystko wzięło się stąd, że dostałam tytułowy przepis na makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym i chciałam go dać do spróbowania mojej Mamie, która jest wegetarianką. Sama zaś nie znoszę sera pleśniowego i niczego co zawiera w sobie taki ser. Tak więc dla siebie zrobiłam błyskawiczny śmietanowy (będzie w następnym poście, ale nie zdążę go opisać teraz, przed pracą). A Małżon nałożył sobie oba mówiąc, że nie wiadomo kiedy znowu będzie miał okazję próbować dwóch makaronów jednocześnie :)

A teraz przepis na makaron, który dostałam od Oksany - wiernej czytelniczki mojego bloga (pozdrawiam!).

Składniki (na dwie większe, bądź trzy małe porcje):
ok. 1/3 paczki makaronu
paczka rozdrobnionego szpinaku (450g)
1 ser pleśniowy typu Lazur, z niebieską pleśnią (100g)
1 mała czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka masła
sól
pieprz



1. Makaron gotujemy al dente.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli. 

3. Zdejmujemy masło i cebulę z patelni i odkładamy, a na patelnię wrzucamy w całości zamrożony szpinak. To co się zdąży rozmrozić mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypalił.

4. Gdy cały szpinak się rozmrozi dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Mieszamy aż się rozpuści. Wtedy dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zeszkloną wcześniej cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.

5. Makaron mieszamy z sosem szpinakowym i podajemy.


5 komentarzy:

  1. Pięknie wyszedł;-) powiem Ci, że wygląda ładniej z "kokardkami" niż penne ;-) To, że na pewno smaczne, to chyba nie muszę pisać, to oczywiste;-P

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmmm...wyglada pysznie...dzis zrobie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie.... a że jeszcze czegoś takiego nie jadłem to biorę się do roboty boję się tylko tego sera ponieważ nie wiem czy go lubię. Sergio

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sergio, ser akurat jest specyficzny, ja go osobiście nie lubię, ale mój Mąż się nim zajada. Mam nadzieję, że jednak Ci podejdzie i ser i całe danie :) Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Moja mama daje 30% śmietanke zamiast jogurtu co daje fajny słodkawy posmak <333

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...