Pojutrze wyjeżdżam na krótki urlop - zamierzam kilka dni pojeździć na snowboardzie. Ciekawa jestem jak mi pójdzie po dwuletniej przerwie, gdyż w zeszłym roku, tuż przed zaklepanym zimowym urlopem złamałam palec u nogi i z jeżdżenia za dużo nie wyszło. W każdym razie nie chcąc mieć blogowych zaległości na po urlopie, prezentuję przepis na pysznego kurczaka. Robiłam go pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Małżon stwierdził, że to będzie kolejna perełka - specjalność domu. I absolutnie się z nim zgadzam, już wprost nie mogę się doczekać kolejnego takiego obiadu.
Przepis pochodzi z książki "Fascynacje kulinarne gwiazd" A. Perepeczko. Samą zaś potrawą zainspirował mnie aktor Paweł Deląg. Sam przepis co prawda troszkę zmieniłam, ale marynowany zielony pieprz znalazł się na kurczaku dzięki niemu. Pierwszy raz spotkałam się z pieprzem marynowanym i naprawdę polecam.
Składniki (na 2 porcje):
2 nieduże piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka (u mnie przyprawa złocista, granulowany czosnek i mielona papryka)
odrobina oleju
120g sera camembert
50ml mleka
1 łyżka masła
marynowany zielony pieprz wg uznania
1. Kurczaka kroimy w małe kotleciki lub ewentualnie dużą kostkę i posypujemy przyprawami. Smażymy na odrobinie oleju.
2. Do niedużego garnka wkładamy masło, mleko i ser pokrojony w kostkę. Jeśli chcemy mieć bardziej jednolitą konsystencję to odkrawamy białą skórkę, ja włożyłam razem z nią (skórka się nie rozpuści).
3. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gdy ser się rozpuści sos jest gotowy. Jeśli będziemy go trzymać zbyt długo lub na zbyt dużym ogniu, sos może na powrót zacząć gęstnieć.
4. Na talerz wykładamy kurczaka, polewamy sosem i posypujemy marynowanym zielonym pieprzem wg uznania.
Tego kurczaka podałam z pieczonymi ziemniaczkami i marchewką.
To musi smakować nieziemsko..
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
ach, ten camembert.. idealny sos! wspaniale współgra. ojej, ależ mi narobiło to danie apetytu!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita propozycja;)
OdpowiedzUsuńMhmmm, ten sos zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń