czwartek, 23 sierpnia 2012

Babeczki waniliowe

Ci, którzy czytują, lub choćby przeglądają mojego bloga już zdążyli się zorientować, że z pieczeniem nie przyjaźnię się bardzo, zdecydowanie sobie wolę w garze pomieszać. Ale gdy już raz kiedyś wezmę się za upieczenie jakichś słodkości, to z reguły czerpię z tego przyjemność i satysfakcję. Tak było też z tymi babeczkami. Okazały się bardzo proste do zrobienia i naprawdę szybkie, zdecydowanie będę je częściej robić. Były też naprawdę smaczne, w smaku przypominają troszkę babkę piaskową, tylko że zamiast w całości są w wygodnych małych porcyjkach.

Przepis wzięłam z opakowania do papilotek Wilton :)


Składniki (na 12 babeczek):
110g masła
225g brązowego cukru
2 jajka
275g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
120ml mleka półtłustego
1 łyżeczka aromatu waniliowego

na lukier:
15 łyżek cukru pudru
1,5 łyżki wrzątku
1 łyżka soku z limonki


1. Składniki przygotowujemy wcześniej, żeby wszystkie były w temperaturze pokojowej.

2. W misce dokładnie mieszamy masło z cukrem. Najlepiej zrobić to mikserem na niskich lub średnich obrotach. Dodajemy kolejno po jednym jajku i za każdym razem mieszamy na gładką masę.

3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a do mleka wlewamy aromat waniliowy. 

4. Do masy z masła, cukru i jajek dolewamy 1/3 mleka z aromatem i wsypujemy 1/3 mąki z proszkiem. Dokładnie mieszamy i powtarzamy czynność, aż wszystkie składniki się skończą. 

5. Masę rozkładamy delikatnie do papilotek. Dobrze, żeby sięgały do 2/3 wysokości foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Patyczkiem możemy sprawdzić, czy już są upieczone.

6. Studzimy na kratce, a po ostudzeniu możemy je polukrować. W tym celu mieszamy dokładnie cukier puder z wodą i sokiem z limonki, po czym rozsmarowujemy na wierzchu babeczek.


6 komentarzy:

  1. Mmmm... bardzo smakowite. Boskie papilotki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się też podobają, zwłaszcza te falbankowe brzegi :)

      Usuń
  2. Ja też z pieczeniem jestem na bakier:/ Korzystając z tego, że upiekłaś takie słodkie maluszki porywam kilka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że te by Ci wyszły, bo nawet ja uznałam, że to łatwe ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ty zrobiłaś już tyle fajnych słodkości na swoim blogu, że to, że Ci się podobają naprawdę coś znaczy :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...