Ci, którzy czytują, lub choćby przeglądają mojego bloga już zdążyli się zorientować, że z pieczeniem nie przyjaźnię się bardzo, zdecydowanie sobie wolę w garze pomieszać. Ale gdy już raz kiedyś wezmę się za upieczenie jakichś słodkości, to z reguły czerpię z tego przyjemność i satysfakcję. Tak było też z tymi babeczkami. Okazały się bardzo proste do zrobienia i naprawdę szybkie, zdecydowanie będę je częściej robić. Były też naprawdę smaczne, w smaku przypominają troszkę babkę piaskową, tylko że zamiast w całości są w wygodnych małych porcyjkach.
Przepis wzięłam z opakowania do papilotek Wilton :)
Składniki (na 12 babeczek):
110g masła
225g brązowego cukru
2 jajka
275g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
120ml mleka półtłustego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
na lukier:
15 łyżek cukru pudru
1,5 łyżki wrzątku
1 łyżka soku z limonki
1. Składniki przygotowujemy wcześniej, żeby wszystkie były w temperaturze pokojowej.
2. W misce dokładnie mieszamy masło z cukrem. Najlepiej zrobić to mikserem na niskich lub średnich obrotach. Dodajemy kolejno po jednym jajku i za każdym razem mieszamy na gładką masę.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a do mleka wlewamy aromat waniliowy.
4. Do masy z masła, cukru i jajek dolewamy 1/3 mleka z aromatem i wsypujemy 1/3 mąki z proszkiem. Dokładnie mieszamy i powtarzamy czynność, aż wszystkie składniki się skończą.
5. Masę rozkładamy delikatnie do papilotek. Dobrze, żeby sięgały do 2/3 wysokości foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Patyczkiem możemy sprawdzić, czy już są upieczone.
6. Studzimy na kratce, a po ostudzeniu możemy je polukrować. W tym celu mieszamy dokładnie cukier puder z wodą i sokiem z limonki, po czym rozsmarowujemy na wierzchu babeczek.
Mmmm... bardzo smakowite. Boskie papilotki!
OdpowiedzUsuńMi się też podobają, zwłaszcza te falbankowe brzegi :)
UsuńJa też z pieczeniem jestem na bakier:/ Korzystając z tego, że upiekłaś takie słodkie maluszki porywam kilka:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że te by Ci wyszły, bo nawet ja uznałam, że to łatwe ;)
Usuńurocze
OdpowiedzUsuńTy zrobiłaś już tyle fajnych słodkości na swoim blogu, że to, że Ci się podobają naprawdę coś znaczy :)
Usuń