poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Mini-bugery wieprzowo-drobiowe z sosem musztardowym

Bardzo lubię domowe burgery. Zwykle robię takie porządne, z wołowiny. Tym razem jednak pomysł był inny, a to dlatego, że ostatnio jak mieliłam mięso i dzieliłam na porcje do mrożenia to zostało mi trochę uda z indyka i trochę wieprzowej łopatki, które same na nic by nie starczyły, a razem zrobiły się już porcją obiadową. To jest fajne w kuchni - jednego dnia robisz rarytasy, innego gotujesz z resztek i wcale nie jest powiedziane, że zawsze te rarytasy smakują najlepiej. Grunt to kreatywność :)


Składniki (na 2 obiadowe porcje lub 4 przystawki):
250g mieszanego mięsa drobiowo-wieprzowego (jeden gatunek też się nada)
1/2 małej cebuli
3/4 łyżki oliwy z oliwek
2 czubate łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki śmietany
8 plastrów ogórków małosolnych (u mnie domowych, wkrótce przepis)
4 łyżeczki prażonej cebulki (u mnie już niestety nie domowej)
szczypta cukru
pieprz czarny
sól
4 małe bułeczki (nie było, kupiłam dwie nieco większe podłużne i podzieliłam)

1. Obraną cebulę ścieramy na małych oczkach. Mięso, startą cebulę, oliwę z oliwek i 1 czubatą łyżeczkę musztardy łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne.

2. Z mięsnej masy formujemy 4 zgrabne burgery i grillujemy po 4-5 minut z każdej strony.

3. Łączymy śmietanę z drugą łyżeczką musztardy, dodajemy szczyptę cukru i szczyptę soli, mieszamy.

4. Bułkę podgrzewamy w piekarniku lub mikrofali.

5. Na każdej dolnej części bułki kładziemy po łyżeczce prażonej cebuli i dwa plastry ogórka. Na to kładziemy burgera, polewamy sosem musztardowym i zamykamy wierzchem bułki. Spinamy wykałaczką.



Sos musztardowy z tego przepisu nada się również jako dodatek do białej kiełbasy, albo nawet do jajek.

9 komentarzy:

  1. heheh, ja poproszę kawałek tej Twojej kreatywności ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. To się nazywa porządny kawałek mięcha w burgerze:D Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Innych niż domowe nie zjem :) A Twoje wyglądaja tak że zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, wywoływanie głodu to spory komplement ;)

      Usuń
  4. Ojej glodna jestem, nie powinnam tego ogladac:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mini burgery leżą na talerzyku bolesławieckim. Moja mama ma zastawę z tym wzorem :) hehe ja teraz wzbogacam ten posag :) hehe Kiedyś będzie mój :) Mini burgery bardzo ładnie wyglądają - przy okazji zabieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dobrze wypatrzyłaś, rzeczywiście bolesławiecki talerzyk :) Przepis porywaj ;) Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...