sobota, 10 sierpnia 2013

Stir-fry z kurczakiem, ogórkiem i groszkiem cukrowym

Dania typu stir-fry moim zdaniem są świetne na lato. Smażenie trwa na tyle krótko, że mimo gorącej pogody można się poświęcić i tę chwilę postać przy kuchence. Często przecież samo krojenie trwa dłużej niż smażenie.

Ten stir-fry jest tak pyszny, że zrobiłam go w zeszłym tygodniu, po czym powtórzyłam od razu kilka dni później. Inspirowałam się tym przepisem ze strony bbcgoodfood.com. Paradoksalnie jednak, zdążyłam się przyzwyczaić, że często potrawy chińskie, tajskie czy inne z tego regionu maja długą (czasem nawet przerażająco długą) listę składników i zwyczajnie to, co jest w tym przepisie, wyglądało mi jakoś tak za mało. Wrzuciłam więc nieco więcej składników i teraz wygląda jak powinno :)


Składniki (na 2 porcje):
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała cebula
duża garść strąków groszku cukrowego
100-150g ogórka
1-2 papryczki chili
3 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1/4 łyżeczki mielonego liścia kaffiru
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka pasty galangalowej
1,5 łyżki sosu ostrygowego
sok z 1 limonki
1-2 łyżeczki ostrego sosu chili
100g makaronu ryżowego


1. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2. Kurczaka kroimy w paseczki, cebulę w piórka, obrany ogórek w słupki, chili w cienkie paseczki, a groszek cukrowy płuczemy.

3. W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy mocno dwie łyżki oleju arachidowego. Wrzucamy cebulę, którą trzeba szybko przemieszać i po 30 sekundach dorzucamy kurczaka. Smażymy stale mieszając przez kilka minut, po czym wraz z cebulą odkładamy do miseczki.

4. Rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju arachidowego i wrzucamy groszek cukrowy. Mieszamy i po dwóch minutach dorzucamy ogórek i chili. Po kolejnej minucie wrzucamy z powrotem kurczaka z cebulą.

5. Stale mieszając wlewamy na patelnię sos sojowy, sok z limonki i dodajemy cukier, mielony liść kaffiru, pastę galangalową, sos chili i sos ostrygowy. Mieszamy razem jeszcze pół minuty i podajemy z makaronem ryżowym.





11 komentarzy:

  1. takie dania to ja kocham!:) szybko i ze smakiem:D

    OdpowiedzUsuń
  2. kurdee, jeszcze nie próbowałam stir-fry, karygodne. Makaron powyższy uwielbiamy z moim, wiesz za co lubię Twoje przepisy? Za dobór przypraw;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Olu bardzo za ten komentarz, jest on nie tylko miły, ale też zawsze jest informacją zwrotną, co Ci się u mnie na blogu podoba i co powinnam kontynuować :)

      Usuń
  3. Jak smakowicie wygląda, ciekawe jak smakuje, na pewno pychotka :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy przepis:) wygląda zachwycająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jeszcze jeszcze nie próbowałam stir-fry. az wstyd się przyznać. A tak smacznie wygląda twój talerz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przyznawaj się, tylko spróbuj zrobić ;)

      Usuń
  6. Przymierzam się do podobnego dania od jakiegoś czasu... muszę kupić w końcu makaron ryżowy...

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę nad wegetariańskim stir fry właśnie z groszkiem cukrowym i zastanawiam się, czy taki surowy wrzucony na patelnię odpowiednio zmięknie, ale skoro tak przyrządzasz to może i ja spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie gotowałam go wcześniej, na pewno nie zrobi się z niego ciapa, ale będzie akurat do jedzenia :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...