Miałam dzisiaj prawdziwy napad szalonego kucharza. I to nie nietypowy, bo nie w weekend. Zwykle nie mam w tygodniu na to czasu. Dziś zresztą też nie miałam, ale zmieściłam się w dwie godziny między pracą a wyjściem na taniec, no to chyba mój rekord. Większość rzeczy to na jutro, bo mamy gości. Nie mogę więc nic tu zamieścić, bo jeszcze przeczytają i z góry będą wiedzieli co będą jedli. A nóż stwierdzą, że nie mają na te rzeczy ochoty i nie przyjadą :P ? Ale zrobiłam też szybką obiadokolację na dziś - rybę z piekarnika i warzywa w sosie serowym. Warzywa mogę pokazać :)
Składniki (na 2 porcje):
1 opakowanie mrożonej mieszanki kalafior, brokuł, marchew
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mleka
ok. 80g startego sera żółtego
1/2 płaskiej łyżeczki białej gorczycy
1/2 płaskiej łyżeczki czarnej gorczycy
biały pieprz
1. Warzywa gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2. W niedużym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy mleko i znowu mieszamy.
3. Dodajemy ser żółty, gorczycę i biały pieprz. Na małym ogniu podgrzewamy stale mieszając. Gdy ser się rozpuści polewamy sosem warzywa i podajemy.
Bardzo fajny sposób na podanie warzyw! I miska świetna;)
OdpowiedzUsuń