O takiej pizzy google milczy :) A jest to pizza, którą Radek zwany Jorem niejednokrotnie przyrządzał w trakcie studiów (i później) dla wygłodniałych przyjaciół. Był dla mnie guru pizzy, bo na studiach moje umiejętności w kuchni były takie, że pizza wydawała mi się jakimś niesamowicie wysokim stopniem wtajemniczenia. Dużo później nauczyłam się i ja ją robić. Nigdy jednak nie robiłam ciasta z innego przepisu. Ostatnio uzyskałam zgodę na publikację przepisu na blogu, warunek był jeden - ma się nazywać Jorowa :) To z pozdrowieniami dla Radzia - Jorowa pizza. Ciasto wg Radzia, a sosik i dodatki to już moja głowa.
Składniki na ciasto (na 3 cienkie pizze o średnicy ok 30cm, lub na dwie całe piekarnikowe blachy):
25g świeżych drożdży
700g mąki pszennej (typ 500)
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oleju
woda
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, ale nie gorącej wodzie (ok. 250ml) z dodatkiem cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
2. Mąkę wysypujemy na stolnicę, na środku robimy zagłębienie i wsypujemy tam sól i wlewamy olej.
3. Następnie po trochu dolewamy wodę z drożdżami i zagniatamy. Znowu trochę wody z drożdżami i zagniatamy dalej. Jak woda z drożdżami się skończy to wlewamy jeszcze trochę wody - ile to zależy od ciasta (np. od tego jak sucha była mąka itp). Ja ostatnio jeszcze dolałam 70-100ml. Ciasto ma być sprężyste, łatwo odchodzić od dłoni, ale jeśli próbujemy dwa kawałki skleić, to też powinno się dać.
4. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą cienko rozwałkowujemy. Smarujemy sosikiem, obkładamy dodatkami i wkładamy na 14-17 minut do nagrzanego do 210 stopni piekarnika.
Składniki na sos:
puszka krojonych pomidorów
duży obrany ząbek czosnku
listki z dużej gałązki bazylii
łyżka oliwy z oliwek (u mnie bazyliowa)
2 płaskie łyżeczki suszonego oregano
1/2 płaskiej łyżeczki suszonej granulowanej cebulki
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie 1/2 papryczki chili
1. Wszystko blenderujemy i gotowe.
Zakładam, że dodatki każdy lubi inne, ale podaję swoje trzy propozycje, które zrobiłam ostatnio, może komuś się przyda inspiracja.
Na jedną pizzę z bakłażanem:
1 mały bakłażan pokrojony w plastry i zgrillowany
2 pomidory pokrojone w plastry
6 pieczarek w plasterkach
10 zielonych oliwek w plasterkach
Na jedną pizzę hot-dogową:
3 parówki w plasterkach
ogórki szwedzkie
6 pieczarek
po upieczeniu jeszcze prażona cebulka
Na jedną pizzę z salami
4 duże plastry salami
6 pieczarek w plasterkach
100g serka topionego pieczarkowego pokrojonego w kostkę
10 czarnych oliwek w plasterkach
Słońce przyjedź do mnie z tą pizzą!!!
OdpowiedzUsuńTej pizzy nie było niestety już w momencie wrzucenia na blog, ale jeśli będziesz kiedyś w Wawie to zrobię dla Ciebie pizzę :)
UsuńNa kolację w sam raz:)
OdpowiedzUsuń